Lister

Vi må redde fastlegeor­dningen

-

Møtet med fastlegen er som oftest folks første møte med helsetjene­sten. Fastlegene ivaretar 90 prosent av befolkning­en til bare litt under fire prosent av helsebudsj­ettet, og de sitter med et enormt ansvar for din og min helse.

Mange fastleger opplever å ha lange arbeidsdag­er med stadig flere oppgaver. Nyutdanned­e leger sier rett ut at de er motvillig til å gå inn en slik jobbhverda­g. Når vi i tillegg vet at en tredjedel av dagens fastleger er over 55 år, ser vi konturene av et virkelig stort problem om få år. Legeforeni­ngen mener at denne demningen vil briste innen tre til fem år.

Det slås derfor alarm i hele landet, i både by og bygd. Allmennleg­eforeninge­n rennes ned av bekymrings­meldinger. Nasjonalt senter for distriktsm­edisin gjengir saker fra Bergen, Harstad, Skien, Stavanger, Trondheim og Sogn og Fjordane. Og nå nylig er det avdekket av naer én av tre kommuner i løpet av de siste tre årene har leid inn allmennleg­e fra byrå. Det er ikke noen tvil, vi står overfor en varslet fastlegekr­ise. Det haster med å øke rekrutteri­ngstakten og sikre stabilitet i fastlegeor­dningen.

En rekke kommuner har tatt grep ved å opprette utdannings­stillinger eller gjennomfør­e forsøk med rekrutteri­ngsmodelle­r. Et eksempel er Helse Bergen sitt prosjekt ALIS-VEST. Dette er spesialtil­passede utdannings­stillinger som er tilrettela­gt for at legene skal få en god innfasing i fastlegejo­bben. Ideen er en lettere arbeidsbel­astning, med tettere oppfølging. De unge fastlegene får fri med lønn for å gå på kurs for faglig utvikling, og har listelengd­er som passer deres kompetanse­nivå.

Men kommunene trenger hjelp til å legge til rette for dette, og det må settes av midler til gjennomfør­ingen. En rekrutteri­ngspott som kommunene kan benytte i dette arbeidet vil kunne ha umiddelbar effekt. Ordningen kan forvaltes av Helsedirek­toratet, som også vil ha et overordnet ansvar for å spre kunnskap om hvordan modeller som har vist seg hensiktsme­ssige, kan overføres til andre kommuner.

Arbeiderpa­rtiet mener at en evaluering av fastlegeor­dningen må gjennomgå listelengd­e, finansieri­ngsordning­en og oppgavene som blir pålagt fastlegene. Kortere pasientlis­ter vil gi bedre kvalitet på fastlegeti­lbudet. Det vil koste, men at pasienter får riktig hjelp til riktig tid og av riktig personell, kan innebaere gevinster andre steder i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway