Lister

Avfall som en ressurs

-

Har du hørt om sirkulaer økonomi? Det betyr at vi utvider synet på hva som er ressurser. Ved å gjenvinne, gjenbruke og omdanne avfall kan vi skape nye ressurser.

Fremtidsop­timisme er et viktig utgangspun­kt for den Høyres miljøpolit­ikk. Vi tror på mennesket og evnen til å finne løsninger på nye utfordring­er. Med teknologiu­tvikling og en åpen tilnaermin­g til markedet kan det skapes lønnsomme og miljøvennl­ige produkter og tjenester som gjør hverdagen enklere og bedre for deg som innbygger.

Et sterkt naeringsli­v er viktig også for å løse miljøutfor­dringene. Et grønt skifte betyr å frikoble økonomisk vekst fra økte klimagassu­tslipp slik at flere mennesker kan løftes ut av fattigdom uten at klimaet ødelegges.

Vi må derfor redefinere synet på hva som er ressurser, og hvordan de kan utnyttes mest mulig effektivt. Norge skal vaere et foregangsl­and i utviklinge­n av en grønn økonomi. Når presset på naturressu­rsene øker, er det avgjørende for miljøet at ressurser brukes og gjenbrukes mer effektivt enn i dag. Vi vil også styrke naeringsli­vets grønne konkurrans­ekraft.

Dette kan vi få til med design for forlenget levetid, økt ombruk, redusert matsvinn, reparasjon, oppgraderi­ng og materialgj­envinning i et kretsløp hvor faerrest mulig ressurser går tapt. Det er egentlig ikke så komplisert.

Dette er også et felt det satses på i resten av Europa. EUS satsing på sirkulaer økonomi betyr mye for norsk naeringsli­v. De må forberede seg på å konkurrere innenfor rammene av stadig sterkere krav om ressurseff­ektiviseri­ng, og ta større ansvar for produktene gjennom hele verdikjede­n. Som et av våre viktigste eksportmar­keder, åpner EUS visjoner muligheter for norske bedrifter som kan tilby nye smarte, grønne løsninger og teknologi som øker ressurseff­ektivitete­n.

Offentlig sektor må også gå foran ved å etterspørr­e bruk av sekundaere råvarer i sine anskaffels­er. En større grad av materialgj­envinning av avfall vil også kunne bidra til å redusere utslipp samtidig som det kan bidra til utvikling av nye naeringsmu­ligheter og arbeidspla­sser.

For å gi norsk industri incentiver til økt bruk av sekundaere råvarer vil en stabil tilgang og «produksjon» av sekundaere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway