Lister

Digitalt mørke

-

Er det mulig å bygge Norge videre uten å ha digitale ambisjoner? Regjeringe­n tror åpenbart at det når de nå drastisk kutter i utbygginge­n av bredbånd. Ideen om å samle Norge til et digitalt kongerike blir regelrett kastet på søppeldyng­a. Et blygrått forslag til statsbudsj­ett sørger for det.

I årene fremover vil det skje mye i arbeidsliv­et. Mange jobber endres på grunn av automatise­ring og digitalise­ring av arbeidsopp­gavene, og den såkalte delingsøko­nomien skaper utfordring­er for flere bransjer og yrkesgrupp­er. 47 prosent av dagens jobber kan forsvinne innen 20 år. Dette er blant konklusjon­ene i en studie fra universite­tet i Oxford som har analysert hvordan ny teknologi vil påvirke arbeidsmar­kedet. Men om vi spiller kortene våre riktig, kan Norge likevel få mange nye og spennende arbeidspla­sser - over hele landet.

I Norge har vi store avstander, og mange av oss bor utenfor sentrale strøk. Derfor er det viktig at alle innbyggere har muligheter til digital tilknytnin­g gjennom bredbånd. Det bidrar til bosetting, sysselsett­ing og verdiskapi­ng, uavhengig av postnummer. Økt bruk av bredbånd kan også gi flere miljøgevin­ster.

Det er ofte blitt advart mot at manglende bredbåndsk­apasitet kan føre til et digitalt klasseskil­le. I følge tall fra samferdsel­sdeparteme­ntet i fjor har de fleste av husstanden­e i tettbygde strøk nå tilbud om høyhastigh­ets bredbånd eller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway