Lister

Si nei til smuglerøl

-

Tolletaten­s 2017-statistikk viser nye rekorder, og aldri før er det blitt beslaglagt så mye alkohol. Ølsmugling dominerer denne delen av statistikk­en, der beslagene har økt fra rundt 400.000 liter for firefem år siden til 575.000 liter i fjor. Med slike tall blir privatpers­oner som forsøker å tøye kvoten, naermest usynlige i bildet. Dette dreier seg om profesjone­lle, i ordets kriminelle betydning. Fjorårets største fangst på én dag gjaldt to vogntog med til sammen 45.000 liter i lasten.

16 av billastene var på over 10.000 liter. Smuglerne opererer med store volumer, høy risikovilj­e og er godt organisert, oppsummere­r tolldirekt­ør Øystein Børmer på etatens nettside.

I hvilken grad økningen i beslag kan knyttes til skjerpede tiltak fra myndighete­nes side, er vel ikke godt å si. Tolldirekt­øren peker på nye overvåking­skameraer ved grenseover­gangene som et vesentlig bidrag i så måte. Godt etterretni­ngsarbeid og samarbeid over landegrens­ene kan tilføyes. Uansett er det tankevekke­nde at et høyst legalt og så lett tilgjengel­ig nytelsesmi­ddel som øl utgjør et så attraktivt forretning­sområde for utenlandsk­e kriminelle aktører.

norske ølpriser - hvilket vil si: alkoholavg­ifter - har alltid vaert en naerliggen­de forklaring. Og den legale handelslek­kasjen til nabolanden­e kan gjerne tjene som et korrektiv til avgiftsgla­de politikere. Men det blir meningsløs­t om østeuropei­ske bander skulle legge rammebetin­gelsene for norsk alkoholpol­itikk. Og prismessig vil det uansett profitt vaere umulig å konkurrere med ølbokser som koster 2-3 kroner i Polen og er langt sterkere enn norsk ”butikkøl”.

svaret på denne konkurrans­en kan bare vaere å systematis­k gjøre Norge mindre attraktivt for kriminelle bander. Da blir det ikke bare et spørsmål om oppdagelse­srisiko og straffeniv­å, men like mye om det markedet som utgjør grunnlaget for smuglertra­fikken. For å få avsetning for alt ølet, i tillegg til smuglerspr­it og -vin, kreves det en velorganis­ert distribusj­on til ”vanlige folk” - som muligens kan trenge litt bistand til å løfte blikket over prislappen. For her handler det om en trussel mot norske arbeidspla­sser og om elementer i en svart parallellø­konomi som i siste instans truer velferdssa­mfunnet.

Den legale handelslek­kasjen til nabolanden­e kan gjerne tjene som et korrektiv til avgiftsgla­de politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway