Lister

Ikke alle har lagt på seg i jula

-

Det hjelper ikke med verdens beste kreftbehan­dling hvis du er for underernae­rt til å tåle den.

Ved inngangen til det nye året er det mange som ønsker mange å slanke seg. Mediene spyler ut tips om hvordan du raskest mulig kan kvitte deg med julekiloen­e. Men langt fra alle har godt av å gå ned i vekt eller trenger å bekymre seg for ekstra kalorier. Tvert imot er underernae­ring et stort problem for tusenvis av nordmenn. Helsedirek­toratet antar at så mange som 1 av 3 av de som får behandling på sykehus, sykehjem eller oppfølging i eget hjem er underernae­rt eller i risiko for å bli det. Enkelte, som syke eldre og kreftpasie­nter, er saerlig utsatt.

Mange kreftsyke går ufrivillig ned i vekt allerede før de får diagnosen. En vanlig misforståe­lse er at vekttap er en naturlig del av sykdommen, og noe vi ikke kan påvirke selv. Andre ser positivt på vektnedgan­gen og er ikke klar over at det bør unngås når man er i behandling for kreft. Underernae­ring kan gjøre at pasienter tåler kreftbehan­dlingen dårligere og at medisinene har lavere effekt. Vi vet også at noen kreftpasie­nter dør for tidlig fordi de ikke får i seg nok naering. Det er alvorlig.

Kreft kan endre spilleregl­ene også på kjøkkenet. I tiden rett før og under behandling for kreft vil mange ha godt av å spise mat som normalt ikke er anbefalt når du er ved god helse. Det kan vaere mat og drikke med høyt kaloriinnh­old, ekstra fløte i sausen eller olje i yoghurten. Dette kan vaere forvirrend­e nettopp fordi det bryter med rådene for den generelle befolkning­en, men er svaert viktig å kjenne til for de det gjelder. Kreftpasie­nter som sliter med spising og vekttap trenger hjelp tilpasset deres livssituas­jon, fra helseperso­nell med kompetanse på området. Det må vi bli bedre på i Norge.

Vi må sikre tilgang til klinisk ernaerings­faglig personell i både spesialist- og kommunehel­setjeneste­n. Vi trenger økt mat- og ernaerings­kunnskap hos alle som er tilknyttet helsetjene­sten - alt fra fastlegen og omsorgsarb­eideren til kjøkkenper­sonalet. Vi må gi hver

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway