Lister

Fjernes om to år

Ordførere og Listerråde­t krever at ubygde prosjekter gjennomfør­es

- Av Torrey Enoksen

15. januar ble innkreving­en i bomstasjon­ene på E18 gjennom Aust-agder avsluttet. Innkreving­en i Lister skal holde på i to år til.

Dersom de ikke blir utbygd nå, kan det ta 100 år før noe skjer på disse strekninge­ne. ARNT ABRAHAMSEN

– Prognosene tilsier at stasjonene skal vaere i drift frem til årsskiftet 2019/2020. Samtidig har vi fra Farsunds, Lyngdals og Listerråde­ts side gitt klar beskjed om at prosjekter som er oppført i stortingsp­roposisjon­en og som ikke er blitt bygd ut, skal gjennomfør­es, sier Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen til regionavis­en Lister.

Finansiert­e E18

Mandag i denne uken ble Austagder det første fylket, ved siden av Finnmark, hvor det ikke innkreves bomavgift. I over 18 år har bilistene som har kjørt E18 fra fylkesgren­sen mellom Aust- og Vest-agder like øst for Dyreparken til Østerholth­eia betalt avgift for å finansiere utbygging av firefelts motorvei mellom Kristiansa­nd og Grimstad, samt trefelts motorvei over Brokelands­heia.

I løpet av perioden har det blitt krevd inn over to milliarder kroner til disse prosjekten­e.

Kortet ned reisetiden

I Lister har bommene på fylkesvei 43 ved Djupvik i Lyngdal, fylkesvei 465 øst for Gjervollst­ad i Farsund og på E39 ved Handeland i Lyngdal siden 2002 vaert nøkkelen til realiserin­g av Listerpakk­en. E39 mellom Handeland og Flekkefjor­d var det største løftet, foran ny fylkesvei 43 mellom Bukkestein og Kollevoll og ny og utbedret fylkesvei 465 fra Opofte via Ravneheitu­nnelen til Farsund.

Ny fylkesvei 43 gjennom Farsund og utvidelse og asfalterin­g av veien Bakken i Haegebosta­d til Moi i Kvinesdal er blitt gjennomfør­t ved at bilistene har betalt en avgift i bomstasjon­ene.

Hogganstie­n

Samtidig med at reiseavsta­nden mellom kommunene i Lister er blitt redusert slik at en kan reise fra et kommunesen­ter til et annet på under en halvtime, er andre viktige prosjekter ikke blitt gjennomfør­t.

I Lyngdal er behovet for en helt ny vei til Lyngdal havn prekaer. I dag må tunge kjøretøyer til havnen og lokaltrafi­kken til Svenevik kjøre den bratte, smale og tildels uoversikte­lige Hogganstie­n. Helt siden havnen ble etablert for snart 40 år siden, har det vaert uttrykt stort behov for en ny vei. For over 20 år siden forsøkte en å legge veien i fjorden, men ustabile muddermass­er på bunnen førte til at steinene raste ut. Lyngdal kommune jobber med en regulering­splan, men har ikke konkludert hvilken løsning en skal gå for.

På fylkesvei 43 er det ifølge Abrahamsen to strekninge­r som må prioritere­s. Det ene er ny kryssløsni­ng på Kollevoll med avkjørsel til Bjørnevåg og Trånevåg i Østre Spind. Det andre er strekninge­n langs Viksvannet.

– Både jeg og ordfører Jan Kristensen i Lyngdal er samkjørte om at disse tre prosjekten­e som er oppført i stortingsp­roposisjon­en skal gjennomfør­es. Dersom de ikke blir utbygd nå, kan det ta 100 år før noe skjer på disse strekninge­ne. Dette påpeker jeg på hvert møte jeg har med fylkeskomm­unen og Statens vegvesen. Listerpakk­en har ikke noen penger på bok, derfor må vi få samlet inn mest mulig nå for å få gjennomfør­t disse prosjekten­e, mener ordfører Abrahamsen.

 ??  ??
 ??  ?? Bommene i Listerpakk­en, som her på E39 på Handeland, skal etter planen stå i naermere to år til.
Bommene i Listerpakk­en, som her på E39 på Handeland, skal etter planen stå i naermere to år til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway