Lister

Foreslår flere boenheter

I en fortetting s analyse for Far sundby anbefaler konsulentb­yrået Rambøll kommunen å vurdere muligheten for en høyere utnyttelse enn 40 boenheter mellom Verven og Sundsodden. Selv foreslår byrået å øke til 56 boenheter.

- Av Olav Hoel

Rambøll foreslår en litt annen utbyggings­løsning for Verven og Sundsodden enn kommunen selv har gått inn for.

Det kan legges til rette for flere leilighets­bygg i varierende høyder, fra to til fire etasjer. FRA ANALYSERAP­PORTEN

Analysen, som omfatter flere forslag i og rundt Farsund sentrum, er bestilt av formannska­pet i Farsund, og skal ifølge kommunepla­nlegger Johan Martin Mathiassen presentere­s for dem 13. februar. Rapporten ble bestilt i mai i fjor, der formålet er å skaffe relevant kunnskap om det skal igangsette­s planproses­s for boligforte­tting i Farsund by.

Verven

For mens kommunens vedtatte regulering­splan fra 2011 går inn for at bebyggelse­n skal gå lengre utover, foreslår Rambøll å ha området naermere land og heller bruke mer av dagens havneprome­nade. I analysen skriver konsulentb­yrået at Verven har en god plassering av fortetting/utbygging, men relativt store inngrep i fjordlands­kapet. De mener området egner seg for høyere tetthet.

– Vi anbefaler å vurdere om det kan vaere mulig med en høyere utnyttelse (enn 40 boenheter) og om en lengre del av strandlinj­en mot sentrum kan bygges ut på fylling på tilsvarend­e måte – men noe smalere. Det kunne også vaere aktuelt å se på muligheten­e for samarbeid mellom eiendomsbe­sittere når det gjelder mulighet for parkering i fjell og bruk av lokal masse, skriver Rambøll i analysen.

|vdette er et område som har hatt viktige funksjoner og virksomhet­er for byen, som rederiadmi­nistrasjon og Sjømannshj­emmet.

Her mener de det kan vaere muligheter for fortetting langs Havnegaten med nytt parkerings­anlegg i fjellet og masseforfl­ytning til utfylling. Når det gjelder antall boenheter, ser de for seg 30 enheter a 120 kvadratmet­er og 26 enheter a 48 kvadratmet­er. Det vil si at 16 enheter mer enn i eksisteren­de regulering­splan på 40 enheter.

– Herfra er det passe sykkelog gangavstan­d til sentrum. Området kan tåle relativt store volumer langs sjøen, og det foreslås at det kan legges til rette for flere leilighets­bygg i varierende høyder, fra to til fire etasjer. Vi «utfordrer» her eksisteren­de regulering­splan, og har illustrert utfylling langs eksisteren­de kystlinje som allerede er kunstig, skriver Rambøll videre i analysen.

Parkerings­dekningen i området er derimot lav, med 0,5– 1,5 plasser per boenhet.

– Vi vurderer at det i dette området kan kombineres med kombineres med tunnelinns­lag og utsprengni­ng for parkerings­anlegg i fjellet under det regulerte området Solhougtop­pen, og med mulig aksess til dette området. Samtidig kunne fjellmasse­n blitt utnyttet til utfylling av sjøområdet på verven, skriver Ramføll i analysen.

Totalt ti vurderinge­r

Analysen omfatter også vurderinge­r av ni andre eksisteren­de regulering­splaner i og rundt Farsund sentrum, som i stor grad har blitt omtalt tidligere. Dette gjelder Farsund sykehus, Solhougtop­pen-boliger, Lauervik småbåthavn, Kjørestad, Engøy (Slippen), Gåseholmen og Engøy, Farøy Park/ferjeveien, Nordkapp og Listerveie­n 31, 40, 42 og deler av 44.

Temaene for analysen er kulturmilj­ø, trafikk og grønnstruk­tur. Firmaet påpeker at fortetting­spotensial­et med muligheten­e for å bygge flere boliger i sentrum er helt avhengig av tilstrekke­lig kapasitet på veiene. Samtidig mener de det må sikres tilstrekke­lige arealer til grønnstruk­tur og byromskval­iteter, hvor det stadig utøves et større press.

Rambøll påpeker også at det vil vaere viktig å ha en strategi på hvordan man skal ivareta byens egenart, og vaere bevisst på hva som bidrar til å videreutvi­kle byen som helhet sammen med de enkelte delområder utgjør Farsund by i et kulturmilj­øperspekti­v.

Farsund byforening hadde ikke anledning til å kommentere saken i helgen.

 ??  ??
 ?? LLLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Illustrasj­on over mulig ny bebyggelse på Verven, Varbak, Gåseholmen og Farøy. Her ser man blant annet for seg ytterliger­e utfylling i sjøen.
LLLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Illustrasj­on over mulig ny bebyggelse på Verven, Varbak, Gåseholmen og Farøy. Her ser man blant annet for seg ytterliger­e utfylling i sjøen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Illustrasj­on sett fra Farøy mot Varbak.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Illustrasj­on sett fra Farøy mot Varbak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway