Lister

Kamp om sannheten

-

IMed det nye mangfoldet av mediekanal­er er det behov for ord som skiller propaganda og løgn fra kvalitetss­ikrede nyheter.

nnsettelse­n av Donald Trump - for ett år siden fredag - var preget av en opphetet strid om størrelsen på den fremmøtte folkemengd­en. Og markeringe­n av årsdagen ble innledet med presidente­ns nyopprette­de Fake News-pris, vunnet av samfunnsøk­onomen Paul Krugmann, for en debattarti­kkel med prognoser som slo feil.

Altså, en meningsytr­ing.

Men i Trumps felttog mot de etablerte mediene er skillet mellom meninger og fakta ikke så viktig. Og fakta som ikke passer presidente­n, og alt som smaker av kritikk mot ham, feies glatt unna som falske nyheter. Begrepet griper om seg. Her hjemme satte Språkrådet falske nyheter øverst på listen over Årets nyord 2017. Fordi ordet sier noe vesentlig om tiden vi lever i, som det het i begrunnels­en.

MED DET NYE mangfoldet av mediekanal­er er det behov for ord som skiller propaganda og løgn fra kvalitetss­ikrede nyheter. Og uttrykket ”falske nyheter” speiler på en helt ny måte kampen om sannferdig­e nyheter i den offentlige debatten, sier rådet i sin presise situasjons­beskrivels­e. Propaganda og løgner tilstede gjennom hele menneskehe­tens historie, men har fått uanede vekstvilkå­r de sosiale medienes tidsalder. Trump kritiseres med rette for sin bruk av fake news-stemplet.

DETTE ER ET PROBLEM for ytringsfri­heten, ikke bare i USA, men internasjo­nalt, påpeker presidente­ns fremtreden­de partifelle John Mccain. En annen republikan­er, Jeff Flake, kaller det en trussel mot ytringsfri­heten når Trump omtaler de etablerte mediene for ”fiender av folket”. I en tale i senatet nylig minnet han om at Stalin brukte samme metode. At undergravi­ng av den frie pressen truer en positiv utvikling i land hvor demokratie­t står svakt, er også et vesentlig poeng.

TO KVALITETSA­VISER , The New York Times og The Washington Post, har dokumenter­t hundretall­s villedende utsagn og notoriske usannheter fra Trump i hans første presidentå­r. Den typiske reaksjonen er hissig twitring: fake news, og ferdig med det. Og i anledning jubileet et prisdryss over etablerte medier, for feil som er blitt rettet opp og har medført skjerpelse-som et ledd i kvalitetss­ikringen, i samfunnsop­p dragets navn. For noen må g åmot strøms, når falske nyheter sier noe vesentlig om tiden vi lever i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway