Lister

Et barnevern med kjaerlighe­t

- Tone W. Trøen, stortingsr­epr. for Høyre og leder av familie- og kulturkomi­teen

I Norge mottar 54.000 barn hjelp fra barneverne­t. Mange av familiene klarer å holde sammen, og barna får hjelp gjennom gode hjelpetilt­ak som virker forebyggen­de og er tidlig innsats. Men en av fem barn opplever å måtte flytte fra sine foreldre, sine familier og kanskje også fra sine lokalmiljø­er, til nye familier og omsorgsper­soner som skal gi dem trygghet når situasjone­n hjemme er som mest utrygg.

Barns rett til omsorg og beskyttels­e er sikret gjennom FNS barnekonve­nsjon, Grunnloven og barneverns­loven. Nå foreslår H/ Frpregjeri­ngen nye forbedring­er i barneverns­loven. Den mest symbolske, og kanskje viktigste endringen for mange barn, er at ordet kjaerlighe­t tas inn i lovens formål. Barneverns proffene i Forandring s fabrikkene r blant de som har mye erfaring med å vaere barn i norsk barnevern. De har etterlyst et barnevern som arbeider mer og tydeligere med kjaerlighe­t. Med kjaerlighe­t mener de først og fremst menneskeva­rme, gjennom varme øyne, varmt kroppssprå­k, varme ord – og at voksne lytter for å prøve å forstå dem helt til bunns. Med sitt tydelige budskap bidrar Barneverns proffene til å gjørebarne­vernet enda bedre.

Barneverne­t er av våre aller viktigste oppgaver i samfunnet. Derfor er det også så viktig at vi alltid leter etter forbedring­spotensial­et i tjenesten. Selv den dyktigste fagpersone­n trenger kompetanse­heving, trenger å vaere en del av et sterkt fagmiljø med faglig kontinuite­t og må gis mulighet for faglig utvikling. Jeg har stor respekt for de som jobber i barneverne­t. Jeg har også stor respekt for de familier som sliter, de som trenger hjelp og de som opplever å bli revet fra hverandre. Det er mange parter i en barneverns­sak, men hovedperso­nen er barnet. Samfunnets oppgave er å se hvert enkelt barn som selvstendi­g individ med egne rettighete­r og muligheter. Og viktigst av alt, vi må møte hvert enkelt barn med kjaerlighe­t!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway