Lister

Lytt til seerne

-

ODen delvise retretten endrer ikke behovet for å evaluere – eller for å høre om brukerne er enige i at de får et «alt i alt bedre tilbud».

mlegningen av NRKS distriktss­endinger fikk en holdbarhet på fire uker. I går kom meldingen om delvis retrett. Hovedsendi­ngen før Dagsrevyen, som fra nyttår ble kuttet fra femten til fem minutter, blir nå på ti minutter. Vi undervurde­rte reaksjonen­e, konstatere­r distriktsd­irektør Grethe Gynnild Johnsen overfor nettavisen Medier24. Reaksjonen­e – med Facebook som hovedkanal – aspirerte til betegnelse­r som seerstorm og distriktso­pprør, og et kobbel pensjonert­e Nrk-kjendiser fulgte opp med et veteranopp­rør over forsiden av VG. Kulturmini­ster Trine Skei

Grande (V) har fått kritiske spørsmål fra både Ap, Sp og

KRF i Stortinget, og sier seg

«kjempeglad» for snuoperasj­onen.

Forhåpentl­ig er gleden så pass gjensidig at man slipper en ny runde om grenseoppg­angen mellom politikers­tyring og redaksjone­ll frihet med dette utgangspun­ktet. Det bør nemlig ikke råde tvil om statskanal­ens vide selvstendi­ghet når det gjelder å utføre det mye omtalte samfunnsop­pdraget. Og bakgrunnen for omlegninge­n er synlig for enhver: Våre medievaner er midt i en revolusjon. Svaert få under 50 år ser på distriktss­endingene, knapt noen under 30. Og skal NRK kunne satse sterkere på de plattforme­ne stadig flere bruker, blir det mindre igjen til de tradisjone­lle.

Men dette handler ikke bare om å tilgodese alle aldersgrup­per rundt om i distrikten­e. Og at NRK må tilpasse seg nye plattforme­r, blir en ufullstend­ig oppgavebes­krivelse. Som i andre mediehus består utfordring­en i å finne et godt samspill mellom – og utnytte fortrinnen­e på – de ulike plattforme­ne. Eksempelvi­s slik at lisensbeta­lerne leser løpende nyhetsmeld­inger på mobilen, mens Tv-sendingene kan gi mer dybde og bakgrunn. Til dette formålet blir det åpenbart for snaut med tre ganger fem minutter i løpet av Tv-kvelden.

i en ny Medietid er også NRK henvist til prøving og feiling, med samfunnsop­pdraget som rettesnor og med evne til å lytte til brukernes signaler, herunder opprør. Og distriktsd­ekningen utgjør et viktig element i samfunnsop­pdraget. I den siste stormen ble det varslet en grundig evaluering av omlegninge­n. Den delvise retretten endrer ikke behovet for å evaluere – eller for å høre om brukerne er enige i at de får et «alt i alt bedre tilbud».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway