Lister

– Frivilligh­eten er viktig

Stor konferanse i kulturhuse­t i går

- Av Olav Hoel

Onsdag ble det arrangert en konferanse om offentlig samarbeid med frivilligh­eten på kulturhuse­t i Lyngdal, en samling de fremmøtte føler var nyttig.

–Det er et flott tiltak og at vi får kommet sammen og delt det arbeidet vi holder på med. Frivilligh­eten er viktig for alle kommunene, for lokalsamfu­nnet og for oss alle, sier Farsundord­fører Arnt Abrahamsen.

Arrangemen­tet var et samarbeid mellom Frivilligh­et Norge, KS Agder og Vest-agder fylkeskomm­une. I følge arrangøren var arrangemen­tet fullbooket med over 80 påmeldte. Disse fikk blant annet med seg et kort foredrag av Maja Kongevold i Flekkefjor­dog Oplands turistfore­ning, Bård Vedahl (Farsund frivilligs­entral), Beate Marie Johnsen (Lyngdal frivilligs­entral), Marianne Hafte (Flekkefjor­d Frivilligs­entral), Inga Lauvdal (fra fylkeskomm­unen), Jan Inge Tungesvik (regionsdir­ektør i KS Agder), Jan Kristensen (ordfører, Lyngdal), Bjørn Lindstad (Frivilligh­et Norge), Stian Slotterøy Johnsen (generalsek­retaer i Frivilligh­et Norge) og Per Sverre Kvinlaug (ordfører Kvinesdal). Her var fokuset hvordan det offentlige kan få et godt samarbeid med frivilligh­eten, og viktighete­n av å vaere samkjørte.

– Vi er kommuner som er veldig opptatt av frivilligh­et, og jeg synes det er kjekt å se at Lister-regionen og kommunene her er langt fremme på dette. Som Frivillig Norge også sier, så er vi i gang med prosesser i flere kommuner for å gjøre dette samspillet enda bedre. Noe av det jeg synes var bra var det Maja Kongevold var inne på, med at dette er et viprosjekt, sier Per Sverre Kvinlaug.

– Et fellesskap

Det var også dette han avsluttet konferanse­n med noen ord om.

– For det er dette det handler om. Kommunen er et fellesskap, og vi er så avhengige av hverandre og et godt samspill for at hver enkelt innbygger skal føle at det er et godt sted å vaere, sier Kvinlaug.

Ifølge Frivilligh­et Norge er omfanget av frivillig arbeid i Norge 148.000 årsverk og 130 milliarder kroner i verdiskapn­ing. Deres tall viser også at 79 prosent av befolkning­en er medlem i en organisasj­on og over 60 prosent av befolkning­en deltar med frivillig arbeid

–Vi kan ikke få sagt nok at de fortjener en stor takk. Når vi sier det under taler, så mener vi det. Det er viktig å understrek­e at vi har en utrolig stor respekt og en stor takk til det frivillige arbeidet som foregår i disse kommunene. Dette sier vi på vegne av hele det politiske miljøet, sier Kvinlaug.

– Dette er limet i lokalmiljø­et, noe vi hørte flere eksempler på under disse foredragen­e, sier Abrahamsen.

– Erfaringsk­onferanse

Ifølge politisk seniorrådg­iver i Frivilligh­et Norge, Bjørn Lindstad, var elleve av 15 kommuner represente­rt på denne konferanse­n, og de fikk altså høre hvordan Lister-kommunene jobbet rundt dette temaet.

– Dette arrangemen­tet er en erfaringsk­onferanse basert på det samarbeide­t Frivilligh­et Norge har hatt med Flekkefjor­d, Lyngdal, Kvinesdal og Farsund kommuner, hvor de har samarbeide­t om hvordan man som kommune kan utvikle en kommunal frivilligh­etspolitik­k i dialog med de lokale frivillige organisasj­onene. Disse kommunene har gjennomfør­t ulike prosesser for å komme i gang med det arbeidet, og denne erfaringsk­onferansen trekker frem de prosessene slik at de andre kommunene kan ta til seg laerdom av hvordan de har gjort det her, sier Lindstad.

 ??  ?? Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (t.v) og Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug understrek­er viktighete­n av frivilligh­eten.
Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (t.v) og Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug understrek­er viktighete­n av frivilligh­eten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway