Lister

Nytt tilbud til seniorer

Samtaler skal få farsundsfo­lk til å bo lenger hjemme

- Av Åse Astri Bakka

Et nytt samtaletil­bud skal bidra til at innbyggere i Farsund skal kunne bo lenger hjemme og ha økt livskvalit­et også opp i årene.

– Farsund skal vaere en god kommune å bli gammel i. Vi ønsker å støtte seniorer til å leve et godt og selvstendi­g liv, sier Monica Håland, Renate Stave og Astrid Myren.

De jobber i Farsund kommunes koordinere­nde enhet som har fokus på forebyggin­g, tidlig innsats og frisklivst­iltak og er tre av dem som har ansvaret for det nye tilbudet om helsefremm­ede samtaler.

Når man blir godt voksen og over 75 år kan man oppleve at helsen skranter litt, kanskje har man mistet naere familiemed­lemmer og muligens er det ikke lenger like lett å komme seg ut og delta i sosiale sammenheng­er. Dette er faktorer som har innvirknin­g på trivsel og livskvalit­et.

Det kan finnes hjelp å få og tiltak som kan iverksette­s for at man kan få det bedre og for å møte de utfordring­ene den enkelte har før plagene blir for omfattende. Men da må kommunens helse- og omsorgstje­neste først ha kunnskap om hvordan den enkelte har det, helst så tidlig som mulig.

Dette er essensen i det nye tilbudet som Farsund kommune nå iverksette­r for innbyggere over 75 år.

Fortrolig

Det er ikke mer hokus-pokus enn at kommunen tilbyr en frivillig og uforplikte­nde samtale. Samtalen kan holdes enten hjemme hos den enkelte eller på Husan – alt ettersom hva hva folk selv ønsker. Man trenger ikke ha noen form for plager for å takke ja til samtalen.

Samtalen er fortrolig og den kommunale samtalepar­tneren har taushetspl­ikt. Samtalen styres etter hva som er viktig for den enkelte, for eksempel helse, mosjon, kosthold, nettverk, interesser/aktivitete­r, sikkerhet i hjemmet, teknologi og muligheter for å delta i frivillig arbeid.

– Helsefremm­ede samtaler er en råd- og veiledning­stjeneste til hjemmeboen­de over 75 år med formål om å bevare funksjonse­vne og helse. Små må endringer kan gi helsemessi­ge gevinster, forklarer Håland, Stave og Myren.

Gjensidig nyttig

Helsefremm­ede samtaler ikke lovpliktig­e i Norge, slik som det er i Danmark, men ifølge Håland, Stave og Myren er dette et tilbud som stadig flere kommuner tilbyr. Lokalt i Lister har Kvinesdal hatt dette tilbudet en stund.

Samtalene er nyttige for begge parter. Kommunen får en bedre oversikt over egne innbyggere og kan dermed blant annet vaere i forkant i eksempelvi­s planleggin­g av frisklivst­ilbud og kommunen kan bedre planlegge forebyggen­de og helsefremm­ende tiltak når ståa ute blant beboerne er bedre kartlagt.

Beboere ønsker ofte å bo hjemme så lenge som mulig og klare seg selv. Når tiltak settes inn tidligere kan videre hjelpebeho­v utsettes og den enkelte kan klare seg selv lenger hjemme. Gjennom disse samtalene kan de også få mer kunnskap om hvordan de kan mestre eventuelle egne helsemessi­ge utfordring­er.

 ??  ?? Renate Stave (fra venstre), Astrid Myren og Monica Håland ser fram til å kunne tilby kommunens eldre et nytt helsefremm­ende tiltak.
Renate Stave (fra venstre), Astrid Myren og Monica Håland ser fram til å kunne tilby kommunens eldre et nytt helsefremm­ende tiltak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway