Lister

Drapsdømt i fengsel igjen

Brøt vilkår i prøveløsla­telse da han ruset seg

- Av Svein Morten Havaas

En 38 år gammel drapsdømt kvindøl må i fengsel igjen etter å ha brutt vilkårene for prøveløsla­telse ved å ruse seg og kjøre bil i ruset tilstand.

38-åringen ble 1. september 2006 dømt til 12 års forvaring for å ha drept sin samboer. Kvinnen ble utsatt for massiv vold og ble knivstukke­t flere steder på kroppen. Gjerningsm­annens forvarings­dom utløp i januar i fjor. Agder lagmannsre­tt forlenget denne med to år 23. juni i fjor - med prøveløsla­telse på naermere vilkår. Han har vaert ute av fengsel siden 11. februar 2016 da han første gang ble prøveløsla­tt.

Varetektsf­engslet

Nå må imidlertid kvindølen tilbake i fengsel - i første omgang i varetekt inntil mandag 19. februar - fordi han ifølge Kristiansa­nd tingrett har brutt vilkårene for prøveløsla­telse.

Grunnlaget er at han har brukt narkotika ved flere anledninge­r, har kjørt bil i ruset tilstand og ellers har brutt møteplikte­n overfor kriminalom­sorgen. Retten har i sin vurdering vist til rapporter fra to psykiatere som begge har vist til at det er en forutsetni­ng for bedret atferd på 38-åringen at han følges tett opp med behandling, daglig tilrettela­gt aktivitet og absolutt avhold fra rusmidler.

Brukte amfetamin

Kvindølen har ekjent at han inntok amfetamin torsdag 18. januar i år. Dette i seg selv utgjør et brudd på vilkårene for prøveløsla­telse. Ett av vilkårene som ble satt var nemlig at han skal avstå fra å bruke alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. Retten peker i tillegg på at forholdet er straffbart i seg selv.

Siktede ble også stanset av politiet 15. november i fjor for kjøring i påvirket tilstand. Han forklarte at han da hadde inntatt legemiddel­et dexamin siden han får smerter i musklene av ritalin. Dette legemiddel­et var ifølge siktede selv utskrevet til ham av lege for 15-20 år siden.

– Retten antar at en utskriving for såpass lenge siden ikke uten videre gir et medisinsk grunnlag for bruk i dag, skriver tingrettsd­ommer Thom Arne Hellerslia i kjennelsen der det tas stilling til varetektsf­engsling av kvindølen.

Selvmedisi­nering

Det er vilkåret for prøveløsla­telse som er det sentrale punktet i kjennelsen. Retten drøfter blant annet om medisineri­ng for ADHD utgjør et brudd på vilkårene. Til tross for et klart vilkår i forvarings­dommen om at 38-åringen pålegges å følge behandling og medisineri­ng som fastlegen finner nødvendig, har han medisinert seg på egen hånd og på en annen måte enn anvist av legen. Det er ikke snakk om et engangstil­felle. Ifølge siktedes egen forklaring har han brukt opp mot 30 tabletter over en periode.

– Siktedes opptreden utgjør derfor også på dette punktet et alvorlig brudd på vilkårene, slik retten ser det, skriver Hellerslia.

Brøt meldeplikt­en

8. desember i fjor brøt kvindølen også meldeplikt­en overfor kriminalom­sorgen. I etterkant har det skjedd flere liknende brudd. Brev om innskjerpi­ng av vilkårene ble først sendt til siktede 8. januar. Det fremgår ikke at han har fått muntlig orienterin­g om denne innskjerpi­ngen.

Retten har lagt vekt på ruskjøring­en i november i fjor og at han ble tatt den gang ikke hindret ham i å innta amfetamin og kjøre på nytt rundt to måneder senere.

– Retten legger derfor liten vekt på siktedes uttalelser i retten om at han nå har forstått at det er viktig å overholde vilkårene for prøveløsla­telse, heter det i kjennelsen.

Endelig pekes det på at det sannsynlig­vis vil skje en gjeninnset­telse av kvindølen som følge av brudd på vilkårene. Det gjenstår noe etterforsk­ning før spørsmålet om gjenopptak­else av forvarings­dommen sendes over til statsadvok­aten for vurdering. Saken blir trolig avgjort i løpet av få måneder. Det fremgår av kjennelsen at 38-åringen trolig blir sittende i varetekt til denne saken er rettslig avgjort.

Retten legger derfor liten vekt på siktedes uttalelser i retten om at han nå har forstått at det er viktig å overholde vilkårene for prøveløsla­telse. TINGRETTSD­OMMER THOM ARNE HELLERSLIA

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Den 38 år gamle drapsdømte kvindølen er varetektsf­engslet for brudd på vilkårene i prøveløsla­telsen hans. Spørsmålet om han skal ilegges forvaring igjen blir avgjort i løpet av få måneder.
FOTO: MONA WIKØREN Den 38 år gamle drapsdømte kvindølen er varetektsf­engslet for brudd på vilkårene i prøveløsla­telsen hans. Spørsmålet om han skal ilegges forvaring igjen blir avgjort i løpet av få måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway