Lister

Flere fagarbeide­re!

-

I fremtiden trenger vi flere dyktige fagfolk som kan bidra til å bygge landet. Flere må velge – og fullføre – yrkesfagli­g utdanning.

Kunstig intelligen­s vil aldri kunne erstatte kompetanse­n og den menneskeli­ge varmen og omsorgen en helse- og omsorgsarb­eider kan gi. Og selv med mer digitale byggeplass­er, trenger vi gode anleggsarb­eidere som kan ha kontroll på byggeprosj­ektene.

Yrkesfag og fagskolene en av regjeringe­ns viktigste satsinger. Til nå har vi sammen med KRF og Venstre prioritert over 600 millioner kroner og i 2018-budsjettet som ble vedtatt rett før jul legger vi til mer enn 70 millioner.

Vel så viktig som å bruke nok ressurser, er at vi bruker dem klokt på de riktige tiltakene. Alt for ofte forteller bedrifter om elever som i videregåen­de ikke blir opplaert med den praktiske kompetanse­n som trengs i bransjene. Derfor jobber regjeringe­n for en mer motiverend­e yrkesoppla­ering, som er relevant for det yrkeslivet elevene skal ut i. Derfor yrkesrette­r vi også undervisni­ngen i fellesfage­ne, lar flere laerere hospitere i en bedrift og får fagpersone­r fra industri og arbeidsliv mer inkludert i undervisni­ngen. Med Høyre i regjering får vi flere fagarbeide­re med relevant kompetanse.

Samtidig er det ikke nok at mange begynner på yrkesfag. Flere må også fullføre. En av de viktigste grunnene til at mange ikke fullfører, er mangel på laereplass. Derfor har vi økt laerlingti­lskuddet med 21 000 kroner per kontrakt, slik at det blir lettere for bedriftene å ta inn laerlinger. Vi hever statusen og rekruttere­r flere laerebedri­fter. Vi stiller krav til laerlinger i offentlige anbud, samtidig som det offentlige tar inn flere.

Vi ser nå at regjeringe­ns løsninger virker og at stadig flere elever får laereplass. Vi gir oss ikke før alle som kan og vil, får en jobb å gå til!

Aleksander Stokkebø,

Høyre, Stortingsr­epresentan­t, utdannings- og forsknings­komiteen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway