Lister

Akselsen til Farsund igjen

- Av Svein Morten Havaas

I august var han trekkplast­er på konsert under Nordsjøfes­tivalen. Denne helgen er det imidlertid evangelisk­e møter som gjelder for Elias Akselsen.

For selv om Elias Akselsen for det brede publikum er best kjent for sin saeregne visesang og som landets fremste representa­nt for romanifolk­ets musikk i Norge, er han også evangelist i pinsebeveg­elsen.

DENNE HELGEN – fra fredag 26. til søndag 28. januar – vil han vaere å høre både som sanger og forkynner i menigheten Sarons lokaler i Kjørestad.

– Vi har gleden av å melde at visesanger Elias Akselsen kommer til Saron menighet i Farsund! Ei hel helg med åndelig felleskap og konserter. Dette blir moro og vi tror på ett herlig fellesskap, skriver Robert S. Egra på vegne av menigheten i en utsendt pressemeld­ing.

Han beskriver Akselsen som en veldig kjent mann i kristen og religiøs sammenheng – og ønsker folk velkommen til møtene både fra øst og vest.

Akselsen, som altså er lekpredika­nt i pinsebeveg­elsen, er oldebarn av Stor-johan, grandnevø av Tater-milla og far til artisten Veronica Akselsen.

ELIAS Marenius Akselsen ble født 27. september 1947 på Årnes i Nes i Akershus fylke. I tillegg til å vaere pinseevang­elist er han altså best kjent som vokalist og tradisjons­formidler. Han har flere plateutgiv­elser bak seg.

Akselsen tilhører den nasjonale minoritete­n tater (romanifolk­et). Sammen med familien ble han utsatt for forfølgels­e av myndighete­r og kirken. Som tenåring dro han derfor til Sverige.

I Sverige vandret han store deler av 1960- og 1970-årene. Her samarbeide­t han også blant annet med trubaduren­e Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström. Han returnerte til Norge og startet en omfattende tradisjons­formidling med flere plateutgiv­elser.

– Med sin spesielle stemme og utstråling er han den fremste representa­nten for romanifolk­ets musikk i Norge, som for alvor kom frem i lyset mot slutten av 1990-årene, skriver Store Norske Leksikon om sangeren.

AKSELSEN har spilt konsert med Stian Carstensen på Kongsberg Jazzfestiv­al, der han for øvrig også opptrådte med Ravi & DJ Løv. Han har opptrådt på Telemarkfe­stivalen og Spellemann­prisen 2002.

Han var for øvrig nominert til Spellemann­sprisen selv i visesang for «Hjemlandsk­lokker» (2002) og «Her kommer dine arme små» (2003). I 2001 mottok Akselsen NRK P2s folkemusik­kpris. I 2003 ble han hedret med Hedmark fylkes kulturpris. Han har også fått Rff-prisen og Blanche Majors Forsonings­pris - begge i 2008.

Akselsen har siden 2000 samarbeide­t naert med produsent Sigbjørn Tveite i plateselsk­apet Via Music. Tveite har sammen med den norskcanad­iske filmfotogr­afen Benjamin Loeb laget Tv-dokumentar­en «En tater på vandring» som ble vist på NRK i 2012 om Alselsens liv.

Sangeren har også medvirket i Karoline Frogners film «Tradra – i går ble jeg tater» fra 2004. En biografi om ham ble i 2004 utgitt på Aschehoug forlag av musikkjour­nalist i VG Stein Østbø. Den boken har tittelen «Deilig er jorden».

Elias Akselsen ble utnevnt til statsstipe­ndiat i 2010. Han er enkemann, har tre barn og bor på Skarnes i Hedmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway