Lister

Snart kommer Lyngdalsre­gionen

-

IBli ikke overrasket hvis det snart kommer forslag om å kalle den nye regionen for Lyngdalsre­gionen

deen om å etablere en storregion vest i Agder, har endelig kommet på bordet igjen. For det er utvilsomt en interessan­t diskusjon som prosjektle­deren for Nye Lyngdal, Ann Karin Fuglestad, nå blåser nytt liv i. Hun mener at Lister- og Lindesnesr­egionen må forene ressursene og slå seg sammen. Hennes dilemma er at Lyngdal og Audnedal, som hun nå forsøker å smi sammen, i dag tilhører hver sin region. For Nye Lyngdal ville det derfor passe som hånd i hanske om vi fikk en ny storregion. Men en sammenslåi­ng av Lister og

Lindesnes ville vaere positiv for flere enn Lyngdal og

Audnedal.

ALLEREDE I JUNI 2015 tok vi på lederplass i hervaerend­e avis til orde for å forene regionene Lister og Lindesnes. Debatten om kommunesam­menslåing raste som verst. Farsund hadde forlatt Lyngdal 5, og drømmen om en sammenslåi­ng av Lister-kommunene syntes fjernere enn noen gang etter Lyngdals intime flørt med Lindesnes. Så vi stilte spørsmålet: Hvorfor ikke fremskynde en prosess som vi vet vil komme uansett i fremtiden, og skape en storkommun­e først som sist fra Mandal i øst til Flekkefjor­d i vest?

DE TO REGIONENE har mye til felles. De har allerede i dag et felles arbeidsmar­ked og handelsmøn­ster. Og mange bedrifter samarbeide­r også tett på tvers av regionsgre­nsene. Reiselivsn­aeringen fører på mange måter an. Aktørene i den bransjen har innsett at de må samarbeide tett for å beholde turistene lengst mulig vest i fylket. Stadig flere handelsbed­rifter opererer dessuten i begge regioner. Edgars bakeri og konditori er et godt eksempel på det. Fuglestad har gode poenger når hun argumenter­er med at Lister- og Lindesnesr­egionen hver for seg er for små til å kunne utfordre nye Kristiansa­nd. Sammen ville vi fått et større fagnettver­k, og hatt bedre muligheter i kampen om regionale og statlige midler.

NYE LYNGDAL vedtok på denne ukens møte i fellesnemn­da, som er et byråkratis­k navn på de to forlovede kommunenes «vielseskom­ité», å vaere tilknyttet Lister-regionen. Samtidig utfordres nye Lindesnes kommune om å vaere med i dannelsen av en større region. Samlet gir dette et godt utgangspun­kt for å starte en sammenslåi­ngsprosess. Og bli ikke overrasket hvis det snart kommer forslag om å kalle den nye regionen for Lyngdalsre­gionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway