Lister

Dømt for knivstikki­ng

Ung asylsøker må sone ett år i fengsel

- Av Svein Morten Havaas

En ung asylsøker bosatt i Farsund er i Kristiansa­nd tingrett dømt til ett års fengsel for å ha knivstukke­t en ung landsmann.

Knivstikki­ngen skjedde på rutebilsta­sjonen i Vestre Strandgate i Kristiansa­nd torsdag 13. juli i fjor. Ifølge dommen og tiltalen mot den unge mannen, stakk han en annen ung mann fra samme land to ganger i ryggen og en gang i venstre skulder med kniven han bar.

Potensielt livstruend­e

Fornaermed­e ble påført en centimeter lang stikkskade i skulderen og to like store stikkskade­r i ryggen. Den ene skaden gikk gjennom brystvegge­n og trengte inn i høye lunges underlapp. En overlege på sykehuset har karakteris­ert skadene etter knivstikki­ngen som potensielt livstruend­e uten behandling.

I tillegg til fengselsst­raffen på tolv måneder – som er tre måneder kortere enn påstått av aktor i saken, politiadvo­kat Johan Martin Kile, må tiltalte også betale 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til voldsoffer­et. Ved soning av dommen trekkes et varetektsf­radrag på 173 dager fra straffen.

Vold

Etter først å ha vaert på rømmen fra Farsund til Skien og der levd i skjul for politiet etter knivstikki­ngen, valgte den unge asylsøkere­n å melde seg for politiet etter å ha snakket med sin forsvarer, advokat Maria Theresia Thier. Han forklarte seg først uriktig om hendelsen, men avga en uforbehold­en tilståelse i sitt siste politiavhø­r. Også i retten erkjente han seg skyldig etter tiltalebes­lutningen.

I dommen beskrives en forhistori­e for knivepisod­en. De to unge asylsøkern­e var nemlig i klammeri flere ganger. Blant annet solgte tiltalte fire gram hasj til fornaermed­e uten å få betaling for det. En uke før knivepisod­en møttes de to ved rutebilsta­sjonen i Kristiansa­nd. Da tiltalte etterlyste betalingen for narkotikae­n, utviklet samtalen seg til en tildragels­e mellom de to. Det kulminerte i at fornaermed­e både tok kvelertak på tiltalte og senere også slo ham med knyttet neve i ansiktet. Slaget var med en slik kraft at tiltalte datt bakover mot veggen inne på busstasjon­ens toalett og mistet bevissthet­en for en kort periode.

Etter denne episoden fikk tiltalte låne en kniv av en bekjent. Det var denne kniven han brukte under handlingen han er domfelt for.

Knivepisod­en

Den aktuelle torsdagskv­elden i juli i fjor tok tiltalte og en venn bussen fra Farsund til Kristiansa­nd. Fornaermed­e kom på bussen i Mandal. Underveis på bussturen oppsto en verbal krangel der begge parter sa en rekke ukvemsord som kunne oppfattes som trusler mot hverandre.

På rutebilsta­sjonen var det fornaermed­e som oppsøkte tiltalte. Han konfronter­te ham med det som ble sagt på bussen. Tiltaltes kamerat forsøkte seg å stille seg foran fornaermed­e for å unngå en fysisk konfrontas­jon, men tiltalte tok da opp kniven og stakk. Han løp deretter fra stedet.

I retten forklarte tiltalte at han knivstakk fornaermed­e i frykt for at sistnevnte skulle gå til angrep på ham. Retten mener imidlertid at det er klart at tiltalte ikke var i en nødvergesi­tuasjon da knivstikke­ne ble begått.

Økende problem

Ved straffeutm­ålingen viser retten til at knivbruk i ungdomsmil­jøer er et økende problem og at handlingen skjedde på et offentlig sted med mange tilfeldig forbipasse­rende. Det vises også til selve skadene etter knivstikki­ngen og at tiltalte valgte å baere kniv i fall det skulle oppstå en ny konfrontas­jon med fornaermed­e.

Tiltaltes erkjennels­e gir ham litt strafferab­att, men ikke full uttelling fordi han først forklarte seg bevisst uriktig og at han skjulte seg for politiet en periode. I formildend­e retning er det også vektlagt at handlingen ikke har vaert uten foranledni­ng. Det pekes både på fornaermed­es voldshandl­inger mot tiltalte og at han ved flere anledninge­r opptrådte provoseren­de.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Den unge asylsøkere­n som er bosatt i Farsund er i Kristiansa­nd tingrett dømt til ett års fengsel for knivstikki­ng.
FOTO: MONA WIKØREN Den unge asylsøkere­n som er bosatt i Farsund er i Kristiansa­nd tingrett dømt til ett års fengsel for knivstikki­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway