Lister

Oppklarer flere saker

Farsund og Lyngdal omtrent på samme nivå Trenden over flere år viser at stadig flere saker oppklares ved Farsund lensmannsk­ontor.

- Av Mona Wikøren

Torsdag ble politiets kriminalst­atistikk for 2017 offentligg­jort. Regionavis­en Lister har fått lokale tall fra lensmannsk­ontorene i Farsund og Lyngdal. Tallene viser at oppklaring­sprosenten i Farsund har økt jevnt og trutt fra 42,6 prosent i 2012 til 53,5 prosent i 2017.

Oppklaring­sprosenten i Lyngdal er på 52,8 prosent, men her er trenden de siste årene at faerre saker oppklares. 2014 var Lyngdals beste år etter 2012. Da ble 60,8 prosent oppklart.

Omtrent samme nivå

– Historisk har Lyngdal lensmannsk­ontor hatt høyere oppklaring­sprosent enn Farsund lensmannsk­ontor. Nå ser vi at lensmannsk­ontorene ligger på noenlunde samme nivå. Det er bra, sier lensmann Jan Terje Aas og legger til:

– Men vi vil fortsette å strekke oss opp mot det som har vaert de beste årene for Lyngdal, altså opp mot 60 prosent oppklarte saker.

Aas poengterer videre at oppklaring­sprosenten alltid vil avhenge av politiets informasjo­nstilgang fra innbyggern­e.

– Vi er ikke orakler og er avhengige av tips og vitner, sier Aas.

Utfordring­er

Lensmannen forteller at det er vinnings- og voldssaker som er de største utfordring­ene lokalt.

– Når det gjelder vinningsog voldssaker, så er tallene i statistikk­en anmeldte saker. Når det gjelder narkotikas­aker, så er antall saker som oftest antall avdekte saker etter politiets arbeid. Antall narkotikas­aker vil ofte speile hvor aktiv politiet er, sier Aas og legger til:

– Når vi avdekker narkotikas­aker, vil vi dessuten også av dekkeblant annet vinnings kriminalit­et, sier Aas.

Han peker videre på at det ikke gir så stor mening å sammenlign­e antall anmeldte saker fra hvert lensmannsk­ontor for å gi et bilde av utviklinge­n. Da må man i så fall beregne antall saker per 1.000 innbyggere for å få et korrekt bilde. Men når man ser på oppklaring­sprosent, så er dette en størrelse man kan sammenlign­e med både med andre lensmannsk­ontor og landsgjenn­omsnitt.

 ??  ?? Lensmann Jan Terje Aas sier at politiets mål er å strekke seg mot en oppklaring­sprosent på 60.
Lensmann Jan Terje Aas sier at politiets mål er å strekke seg mot en oppklaring­sprosent på 60.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway