Lister

Krever bedre løsning

Ungdomsråd­et er ikke enig med Statens vegvesen

- Av Bjørn Hoel

– Et barn ser ikke forskjell på steinsatt og malt fotgjenger­overgang.

Uttalelsen kommer fra Emma Paulsrud i Farsund ungdomsråd i forbindels­e med en dialog rådet har med Statens vegvesen, om hvordan man skal løse utfordring­ene med å passere den trafikkert­e Brogaten mot Nordvestpa­ssasjen på en sikker måte.

Vegvesenet

I det siste svaret fra vegvesenet skriver Leif Kåre Skiftenes, fra plan og forvaltnin­g i Vest-agder, at formålet med løsningen som er valgt er å skulle håndtere gjennomgan­gstrafikk langs Fv 43, biltrafikk til og fra Storgaten (inkludert tungtrafik­k), samtidig som det skulle vaere et sikkert krysningsp­unkt for myke trafikante­r mellom sentrum, Vesterside­n og Nordkapp.

– Utforming av opphøyd kryss er gjort for å skape oppmerksom­het rundt at dette er et sted med blandet trafikk. Myke trafikante­r er ment å skulle benytte det opphøyde, asfalterte området, ikke ramper belagt med granittste­in. En løsning med tradisjone­lt gangfelt ble frafalt, da Farsund kommune ikke ville ta bort allerede planlagt gangfelt ved Husan. Å bygge to gangfelt så tett på hverandre ble ikke vurdert som hensiktsme­ssig eller ønskelig, fortsetter Skiftenes.

– Veldig dårlig

–Ungdomsråd­et mener det er blitt en veldig dårlig løsning for fotgjenger­e til og fra Nordvestpa­ssasjen over Brogaten. Her er et opphøyd felt med to striper på hver side med merket stein. Naturligvi­s antar de fleste at det er her man skal gå. Jeg tror også mange av sjåførene tror at dette er et overgangsf­elt. Men vegvesenet sier at vi skal gå på det feltet i midten, forklarer ungdomsråd­sleder Kristian Larsen.

Han og resten av rådet synes dette er en forferdeli­g dårlig løsning.

– Vi skal jo gå der det ikke er markert, sier Larsen oppgitt.

To gangfelt

Problemati­kken rundt at vegvesenet mener at et tradisjone­lt gangfelt her ikke er vurdert som hensiktsme­ssig, fordi det da blir to gangfelt på relativt kort tid, besvarer han slik:

–Vi har også fått med at de mener at Farsund kommune har vaert med på dette. Men trenger man to gangfelt så trenger man to gangfelt, sier han.

Ungdomsråd­et hadde saken oppe i november i fjor og hvor det blant annet ble påpekt at her er masse trafikk, folk kommer i full fart og mange ikke vet hva som er riktig å gjøre. Dette ble sendt teknisk som igjen sendte dette videre til Statens vegvesen.

– Tomme ord

– Svaret vi har fått er bare tomme ord. Vegvesenet har ikke gjort noe forsøk på å oppklare dette, understrek­er Larsen på vegne av ungdomsråd­et.

Nå ber det altså vegvesenet å komme opp med en bedre løsning før det skjer en ulykke.

– Til syvende og sist er det vegvesenet som bestemmer dette, men vi vil i hvert fall ha noe som er bedre en det vi har nå.

– Om det blir å markere tydeligere slik det er nå eller om det blir et tradisjone­lt gangfelt er opp til dem, mener ungdomsråd­et.

– Skraverer

– Jeg vet at noen steder i utlandet så skraverer de i store kryss der hvor det er ment at man skal gå, skyter sekretaer Anne Louise Kaalstad inn.

Elevene påpeker dessuten at de veifarende har forkjørsre­tt her, og at det ikke gjør saken enklere for fotgjenger­e.

Svaret vi har fått er bare tomme ord. Vegvesenet har ikke gjort noe forsøk på å oppklare dette. UNGDOMSRÅD­SLEDER KRISTIAN LARSEN

 ??  ?? Statens vegvesen opplyser at det er her, mellom de steinsatte granittove­rgangene, fotgjenger­e skal gå for å komme seg korrekt over til Nordvestpa­ssasjen.
Statens vegvesen opplyser at det er her, mellom de steinsatte granittove­rgangene, fotgjenger­e skal gå for å komme seg korrekt over til Nordvestpa­ssasjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway