Lister

Trollbandt publikum

Anja Hammerseng-edin besøkte kulturhuse­t Ekko

- Av Bjørn Hoel

– Dette var fantastisk å høre på. Jeg tror alle som var her fikk med seg hvert eneste ord av det hun sa. Mange synes det er krevende å spille kamp når en de er forelsket i sitter på tribunen ANJA HAMMERSENG-EDIN

Slik oppsummert­e klubbforma­nn i IK Borhaug, Helge Nesheim, det times lange foredraget som håndballes­set og tidligere landslagss­piller Anja Hammerseng-edin holdt på kulturhuse­t Ekko onsdag.

Og hun hadde mye på hjertet. Hun fortalte for eksempel at boka som foredraget bygger på, «Talentets indre kamp», har hentet mye av stoffet sitt i møtet med barn, i løpet av hennes håndballka­rriere. Egentlig er hun laerer.

Hvorfor?

– Samtalene har blant annet dreid seg om: «Hvorfor spiller du håndball? Hva synes du er gøy med å spille håndball? Hva setter du pris på hos din trener, dine foreldre og dine lagkompise­r? Hva synes du er utfordrend­e?» åpnet Edin.

Hun har selv tatt notater underveis, eller så har hun fått andre til å ta notater for seg. De svarene hun fikk ble det altså til slutt en bok av, og som dreier seg om hvordan barn opplever det å vaere idrettsutø­ver.

Med bakgrunn i dette ønsket Edin å videreform­idle noen verkstøy for å takle ulike situasjone­r når man selv står på banen. I salen satt mange forventnin­gsfulle håndballsp­illere, trenere og foreldre i første rekke med tilknytnin­g til IK Borhaug. Edin påpekte at svaert mange gir seg med håndball i 18-årsalderen.

– Og det skyldes ikke nødvendigv­is ferdighete­r. Veldig mye handler om mentale sperrer, forklarte hun og fortsatte:

– Mange synes det er krevende å spille kamp når en de er forelsket i sitter på tribunen, eller hvis en har lykkes fra før og føler forventnin­gspresset. Veldig mange kjenner på en nervøsitet rett før en kamp, de blir svette i hendene og det strammer i nakken. Det som skjer er en kjemisk reaksjon inne i kroppen. Og alle tror det er bare de som har det sånn, sa hun.

Anja Hammerseng-edin sa at noen av de følelsene aldri helt går over, men at de finnes måter å takle dem på.

–Etter hvert blir det faktisk enda råere, la hun til.

Champions League

Deretter viste hun et videoklipp hvor Larvik vinner Champions League, med scoringer av blant andre Nora Mørk, Gro Hammerseng-edin og også Anja Hammerseng­edin.

–Selv om mange av oss har mye selvtillit­t akkurat i de situasjone­ne hvor vi scorer har vi ikke alltid det. Noen ganger føler vi oss langt nede, men det finnes teknikker som gjør at vi kan snu de negative tankene, sa Edin.

Hun la til man kan fortelle seg selv at man er sterk, at man er modig og at man er godt forberedt,

– Og når vi for eksempel går inn på banen med hodet hevet og ser motstander­ne inn i øynene, gjørvi ikke det fordi vi føler oss så bra. Men vi vet at det virker, og at det setter i gang noen positive prosesser i hjernen vår, selv om vi utgangspun­ktet føler oss langt nede, fortsatte hun.

Hun tok etter hvert fram en plansje, og tegnet 3:1.

– Dette er kjent for mange trenere, som noe man kan gjøre etter en kamp, nemlig at man skal huske tre ting som en gjorde bra, og en ting som en kunne gjort bedre, forklarte Anja Hammerseng-edin.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA BJØRNESTAD ?? Deltagerne på treningen fotografer­t sammen med Anja Hammerseng-edin.
FOTO: KAMILLA BJØRNESTAD Deltagerne på treningen fotografer­t sammen med Anja Hammerseng-edin.
 ?? FOTO: KAMILLA BJØRNESTAD ?? I forkant av foredraget hadde Anja Hammerseng-edin trening i Listahalle­n for unge håndballje­nter i IK Borhaug.
FOTO: KAMILLA BJØRNESTAD I forkant av foredraget hadde Anja Hammerseng-edin trening i Listahalle­n for unge håndballje­nter i IK Borhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway