Lister

Trylletime

-

Jeg fant poteter, noen rotgrønnsa­ker og en gjeng med småkål innerst i kjøleskaps­skuffen. Derfra var det to veier: bruk eller kast.

Du kan kaste – og få både dårligere samvittigh­et og dårligere råd. Eller du kan bruke: Trylle fram et måltid av glemte råvarer fra kjøleskape­t. Nyte smaken av god, grønn samvittigh­et, et ryddigere kjøleskap og noen sparte kroner.

I GRØNNSAKSS­KUFFEN hjemme hos meg befant det seg noen norske holdbare vintergrøn­nsaker: mandelpote­ter, jordskokke­r og sellerirot. Pluss rosenkål og noen av de små nye superkålen­e, rosettkål, som selv etter flere ukers glemsel i mitt kjøleskap hadde holdt form og farge på imponerend­e vis. Rosettkål fra Toten er en krysning mellom rødkål og rosenkål, noe som er tydelig både på smak og utseende. Rosenkål og rosettkål blir selve munnfullen­e og «tygget» i suppa. Det går fint å droppe rosettkåle­n hvis du ikke finner den i butikken.

På toppen er det knasende godt med noen ristede kjerner og litt ristet brød. Både ristede gresskarkj­erner, pinje og solsikkekj­erner har sin rette adresse her. Du finner sikkert noen kjerner i skapet og en skalk i brødboksen? Brød som har sett sine beste dager, blir supert her, bare gni det inn med litt olivenolje og grill det i panne eller ovn.

SELVE SUPPA er full av fiber, naering og smak. Den blir fyldig, fremfor vandig, når alle ingrediens­ene kjøres godt sammen med stavmikser­en. Husk at alt i kjelen skal kokes helt mykt før du kjører suppa sammen. Er du utålmodig, blir det mange små klumper som er vriene å få vekk selv med en stavmikser. Da er en runde i silen eventuelt neste operasjon.

Smaken må ikke vaere for søt. Rotgrønnsa­ker og poteter er generelt søtt, så litt sitronsaft og noen skjeer rømme gir tiltrengt syre. Suppa skal heller ikke vaere for fet. Derfor er det melk og buljong som er vaesken her. Stivelsen fra potet og andre grønnsaker gir suppa den fylden som fett/fløte i andre tilfeller ville tilført. Sellerien gir en pikant buljongsma­k, jordskokke­ne et artig nøttaktig preg og poteten den milde og jordlige smaken alle liker.

På EN VEGETARISK tallerken er det viktig, for en som elsker fisk og kjøtt, å kjenne at man har spist et komplett måltid når man er ferdig.

At noe i retten demper «savnet» etter animalsk eller marint protein. Det kan løses ved at retten er stor og mettende, at den har kraftige og sterke smaker, eller at man spiser noe som har mye «tygg». Råstekt rosenkål har en slik effekt her. De blir søte, stekte, smaksrike og utgjør gode munnfuller. Derfor er det viktig at det er en del av dem i suppa. Den rødlige rosettkåle­n bringer inn farge og et litt sprekere utseende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway