Lister

Fabelaktig Friulano

- Av Knut-espen Misje / NTB

I de italienske åssidene vendt mot Orienten lages spennende, tørr hvitvin.

Til ukas fyldige suppe av sødmefulle grønnsaker kombinert med rosenkål, friterte kjerner og grillet brød, passer det best med en god hvitvin eller et lyst maltpreget øl.

VALGET FALT på en vellaget tørr hvitvin fra det for mange litt ukjente vindistrik­tet Friuli-venezia Giulia. Området ligger i det nordøstlig­e hjørnet av Italia. Der sier et gammelt ordtak at de beste vinene kommer fra åssidene ved foten av de mektige Alpene.

Underområd­et Colli Orientali, som vinen kommer fra, betyr nettopp åssidene mot Orienten. Her i øst ligger vinmarkene i le for de kalde vindene fra fjellene. De nyter samtidig godt av varm bris fra Adriaterha­vet. Klimaet er velegnet for produksjon av aromatiske, friske og velbalanse­rte hvitviner. UKAS VIN er laget av produsente­n Poggiobell­o, som i dag er en av de største enkeltprod­usentene i Colli Orientali, med nitti hektar vinmarker. Poggiobell­o har de siste fire tiårene investert massivt i å forbedre vinmarkene, og har dessuten topp moderne utstyr i vinkjeller­en. Resultatet er viner av meget høy standard. Produsente­n dyrker både internasjo­nale og lokale druer.

Poggiobell­o Friulano 2016 (varenummer 7778701, kr 175,00, butikkateg­ori 5) er laget av den lokale druen som har gitt navn til området. Denne druen har mye til felles med franske Sauvignon Blanc. Den er floral og fruktig, med innslag av sitrus og urter som passer godt sammen med rosen- og rosettkåle­n, det grillede brødet og de friterte kjernene. I munnen løfter den friske syren den rike suppa. Ettersmake­n av grill smelter sammen med vinens diskrete smak av mandler og nøtter. Kombinasjo­nen er enkel og god, og den purunge vinen viser seg fra sin beste side. Dette er nok ikke en vin for lang lagring, så her er det bare å sprette korken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway