Lister

Brød og mediesirku­s

-

Eier og driver av utestedet Bondeheime­n i Farsund, Terje Ousdal, reiser en interessan­t debatt om vi som avis bør formidle ytringer med et negativt budskap. Når han i et leserinnle­gg beskylder undertegne­de for å ha en «noe ujevn gange», regner jeg likevel med at det ikke er ment bokstaveli­g og som resultat av en runde eller to ved Ousdals romslige skjenkedis­k.

I vår spalte «På Facebook» på avisens meningssid­e, publiserte vi forleden leserreaks­joner på at Edgars bakeri og konditori etablerer nå seg på Amfi Farsund. Enkelte ønsket nykommeren velkommen og argumenter­te med at «bakeren i byen» ikke er det den en gang var og at brødene ikke lenger er spiselige. Andre mente at det «lille, lokale bakeriet» alltid ville vaere best på pris og kvalitet, og stilte spørsmål ved Egdars prisnivå.

SÅ ER SPØRSMÅLET: Hører en diskusjon om byens bakervarer hjemme i lokalavise­ns spalter? Jeg ser absolutt poenget til Ousdal, som mener avisen ikke må bli «en formidling­skanal for oppstøt mot dem som vil gjøre noe positivt i byen». Bakeriet i Torvgaten er blitt en kulturinst­itusjon i Farsund. Siden oppstarten i 1885 har bedriften kun hatt fire eiere. Da Harald Langemyr ga seg i desember 2016, hadde han drevet bakeriet i 54 år.

Bjørn Johnsen tok utfordring­en med å drive det aerverdige bakeriet videre, og fortjener ros for det. Samtidig må han og andre som driver naering i Farsund finne seg i at kundene har en mening om kvaliteten og prisen på varene som selges. I den grad kritikken utbroderes i avisen, skal den likevel vaere saklig. Dessuten må innehavere­n av stedet som blir utsatt for angrep få mulighet til å forsvare seg. Det beklager jeg at Johnsen ikke fikk i denne konkrete saken.

JEG DELER IMIDLERTID ikke Ousdals oppfatning om at min jobb som redaktør er å «konfronter­e hvert enkelt oppgulp». Ei heller vil jeg bruke min posisjon til utelukkend­e å «fremme de positive tankene».

En lokalavis skal selvsagt heie på det lokale naeringsli­vet og vaere grunnlegge­nde positiv til etablering­er som kan gi økonomisk vekst og nye arbeidspla­sser. Men skal vi bevare vår troverdigh­et, må vi samtidig kunne stille de kritiske spørsmålen­e når det er nødvendig. Av samme grunn må vi på lederplass og i kommentara­rtikler også kunne løfte frem negative effekter av en virksomhet eller et prosjekt når vi mener det er riktig

og viktig.

DA DET SKULLE etableres vindkraftv­erk på Lista, pekte vi blant annet på potensiell­e helseskade­r i form av støy. Det har vist seg i ettertid å vaere en saerdeles relevant bemerkning. Da shoppingse­nteret på Nordkapp skulle bygges, stilte vi spørsmål ved kommunens rolle i prosjektet. Ingen vil vel i dag kunne hevde at politikere og byråkrater på Husan har kommet godt ut av exitavtale­n med sin private forretning­spartner.

Og hva ville leserne våre sagt hvis vi ukritisk hadde applaudert rådmannsan­settelser, skoleutbyg­ginger, steintomtv­urderinger, opplag av skip og rigger, Farøy-utbygging og sykehuskjø­p? Ville de fortsatt stolt på at avisen var uavhengig og i stand til å ivareta sitt samfunnsop­pdrag? Jeg tviler på det.

Kos deg med boller i helgen! Kjøper du en pose hos bakeren i Farsund, får du som regel en smultring på kjøpet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway