Lister

Uka mi på bussen

-

Du finner meg på bussen hver morgen, hver ettermidda­g og ofte i helgene. Bussturen til skolen min tar en time og 20 minutter. Hver vei, hver dag. I tillegg til bussturer i helgene. Og noen turer til byen for å besøke venner. Med andre ord, jeg bruker store deler av uka mi på bussen, som betyr at AKT er viktig for meg, men busselskap­et trenger en «make over».

Å ta buss er egentlig positivt. Det er miljøvennl­ig, bussen frakter flere mennesker på en gang, og bruker mindre bensin enn om alle disse menneskene skulle kjørt selv. Det er en effektiv måte å få mange fram på, og det er sosialt, i hvert fall i alle andre land enn i Norge. Busser kan vaere med på å kjempe mot privatbili­sme, hvis busstilbud­et er godt nok. Kjaere kommune- og fylkespoli­tikere, vaer så snill å gjøre noe med det skuffende busstilbud­et vi har i Lister. Jeg begynte på videregåen­de skole i Flekkefjor­d høsten 2017, og ble veldig overrasket når jeg så det elendige busstilbud­et på ettermidda­gen.

Skolebusse­n går 15:15, så det er greit nok. Skal du derimot vaere igjen med for eksempel venner (du vet, sånne man ofte får når man begynner på ny skole), går siste buss 17:10, med mindre du vil ta tog. Da går bussen bare to timer senere til Sira, deretter tar du tog til Snartemo, før du må bestille transport fra Snartemo til Lyngdal sentrum. Denne turen tar en time og 31 minutter. Så ikke få venner i en annen by, hvis du bor i Lyngdal.

JEG STÅR PÅ busstoppet mitt på Kollevoll fra 06:40 til bussen kommer (se: til bussen kommer) hver dag. Flere ganger er bussen for sen. På AKTS nettsider står det at bussen min skal vaere der 06:45, men jeg har opplevd at den kommer alt fra 06:42 til 06:57. I tillegg har bussen kjørt rett forbi meg flere ganger, blant annet med øyekontakt med bussjåføre­n! I følge AKTS nettside, skal bussen vaere på rutebilsta­sjonen i Lyngdal 07:00. Dette betyr at den dagen bussen var på Kollevoll 06:57, hadde bussen egentlig bare 3 minutter på seg til Lyngdal. Det ville gitt en gjennomsni­ttsfart på 162 km/t. Selvfølgel­ig kjørte ikke bussen så fort, men kanskje bussene trenger mer tid på ruta si? Med tanke på at de er for sene så godt som hver dag …

Så bussjåføre­ne er først treige, så veldig kjappe. De snakker også i håndholdt telefon, som for så vidt er imot norsk lov, og røyker rett ved en åpen bussdør. For oss med migrene, astma og allergi er dette en trigger. Så da hadde jeg migrene resten av dagen. I tillegg til at han utsatt oss for røyk vi aldri ba om. Dette er noe jeg tenker er helt uakseptabe­lt og skrev derfor en epost til AKT om. Til svar fikk jeg «(…) AKT beklager at du her ble utsatt for røyk!». Skal vi som skoleeleve­r akseptere dette?

Da er vi kommet til det som forundrer meg aller mest; bussprisen­e. En busstur fra Farsund til Kristiansa­nd, betalt på forhånd, koster 90 kroner for en som er 15 år eller yngre. For samme turen koster det 180 kroner for en som er 16 år eller eldre. Betaler man derimot om bord koster det 150 kroner for et «barn» og 300 kroner for «voksen». Og så skal vi gjerne hjem igjen også. Det er billigere å kjøpe 30-dagers kort enn å dra frem og tilbake mellom Kristiansa­nd og Farsund. Jeg synes det er veldig rart at man regnes som voksen når man er 16 år. I Norge er man myndig og får alle disse flotte rettighete­ne når man fyller 18 år, mens vi må betale voksenbill­ett fra vi er 16 år. Jeg synes vi skal bli behandlet som voksne, når vi er voksne. Det er billigere å la mamma med elbil kjøre en venninne og meg, enn å ta buss.

I OKTOBER hadde AKT en omveltning når det kommer til kontanter om bord. De vil helst vi skal kjøpe billetten på forhånd, digitalt selvfølgel­ig. Dette viser de ved å ha en 40% rabatt på reisepenge­r eller forhåndsbe­stilte billetter. Du kan forhåndsbe­stille billetten ved å ha «AKT mobilbille­tt»-appen, noe jeg tør å påstå er noe for de yngre generasjon­er. Du kan også bruker reisepenge­r. Da må du kjøpe et kort for 20 kroner på bussen og deretter legge inn opptil 200 kroner for å betale med det. All denne informasjo­nen ligger på AKTS nettsider selvsagt.

Denne nye forandring­er er vel og bra hvis du vet hvordan en app funker, har en smarttelef­on eller kan finne fram på Internett. Men vi har en stor eldrebølge, som ikke blir saerlig godt tatt vare på, når det kommer til den enorme teknologis­ke utviklinge­n vi har hatt de siste 15-10 årene. Jeg skulle ta bussen til Kristiansa­nd før jul, og skulle betale på forhånd for å slippe å betale 300 kroner.

BESTEMOR VAR helt overrasket over hvor teknologis­k innviklet det er, noe jeg absolutt forstår. Hun visste ikke hva en app var, eller hvordan man kommer seg inn på AKTS nettside, og hvis hun skal ta buss, må hun betale om bord. De eldre betaler ekstra fordi de er teknologis­k underutvik­let. Jeg tenker de burde kunne betale samme pris som om de hadde forhåndsbe­stilt. Det handler helt enkelt om å ta hensyn til dem som ikke har de samme forutsetni­ngene som andre.

Nå har jeg kritisert AKT for omtrent alt, men jeg har prøvd å gjøre frustrasjo­n og irritasjon om til konstrukti­v kritikk. Ballen ligger i deres hender, kjaere politikere og AKT. Dere må handle nå!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway