Lister

Liksteinen ved Espelan dsveien

Forbipasse­rende på veien mellom Viga og Rødland har kanskje undret seg over en stor stein som ligger kloss i veikanten i naerheten av Espelandst­jernet. Finn Preus-olsen har en spennende historie å fortelle om denne steinen.

-

I mars 2014 fulgte Finn meg ned til en stein som ligger på østsiden av hovedveien, sydvest for Espelandst­jernet, ca. en meter fra veikanten. Det var Anton Abrahamsen på Frydenlund som hadde fortalt Finn om steinen som kalles for Liksteinen. Navnet kommer av at likbaerern­e satte fra seg kista for en hvil eller skifte av baerere på veien mot kirken.

FINN FORTALTE at det var på denne steinen at folk fra øyene satte kista da de kom for å ha begravelse på Spind kirkegård. Det var vanlig at det fulgte flere folk med for å hjelpe til med å baere kista fram til Liksteinen. Der ble kista satt ned, og baererne snudde og tok fatt på hjemveien. De som skulle delta i begravelse­n, bar kista helt fram.

Jeg bemerket til Finn at denne steinen var nokså skakk på toppen, og at det ikke kunne vaere så lett å få kista til å balansere oppå den. Det samme hadde Finn tenkt, og pekte på en stein lenger ned mot vannet. Den er helt flat på toppen, og måtte egne seg mye bedre til å sette kista på, sa han.

– Men det var denne steinen Anton sa var Liksteinen, sa Finn.

ANTON VOKSTE OPP i Spødebråte­t, som er den eiendommen som både Liksteinen og Likkvila ligger på. Det lille huset i krysset rett ovenfor Liksteinen var hans barndomshj­em. Finn kjøpte denne gården for mange år siden.

Finn fortalte også at veien ikke alltid har gått der den går nå. Det er tydelige

merker etter en vei lenger oppe i lia mot vest. Og ved den veien ligger det som blir kalt Likkvila. Det er en U-formet samling av stein, laget for å sette kista på. Åpningen vender mot kirka; det skulle så vaere, og hadde kanskje noe med gammel overtro å gjøre, for å holde onde ånder borte.

Nevnes må også at foran gjerdet inn til området med Likkvila, var ei lav borg. Og den kalles Kjaerlighe­tsborga, fortalte Finn. Kanskje var det et svermested? Men derom tier historien.

I DATABASEN kulturminn­ersok.no finnes disse opplysning­er (registrert av Torfinn Normann Hageland i mars 2016) under navnet Ligsteinen (søk på Vest-agder fylke, Farsund kommune og deretter Ligsteinen): Art: Tradisjon Datering: 1800-tallet, fjerde kvartal Kategori: Arkeologis­k minne Vernestatu­s: Ikke fredet.

Fra Askeladden: «Steinblokk med noe ujamn overflate. Tradisjone­n sier at likbaerern­e satte fra seg kista på denne steinen mens de kvilte. Til steinen er det festa et støttejern til en led-stolpe. Det påstås at det var denne steinblokk­a som var Ligsteinen, trass i at det ligger ei steinblokk med flatere overside noen få meter lenger nord. Det er sannsynlig at tradisjone­n oppsto i 1892, da kjørevegen ble bygd. Før 1892 gikk det en rideveg eller sti høyt oppe i heia, der det ligger ei likkkvile.»

 ?? FOTO: SNEFRID ABRAHAMSEN ?? Finn Preus-olsen ved Liksteinen.
FOTO: SNEFRID ABRAHAMSEN Finn Preus-olsen ved Liksteinen.
 ?? FOTO: GRO REINERTSEN ?? Liksteinen. Veien mot Viga sees bak grinda, til venstre i bildet.
FOTO: GRO REINERTSEN Liksteinen. Veien mot Viga sees bak grinda, til venstre i bildet.
 ??  ??
 ?? FOTO: SNEFRID ABRAHAMSEN ?? Finn Preus-olsen ved Liksteinen.
FOTO: SNEFRID ABRAHAMSEN Finn Preus-olsen ved Liksteinen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway