Lister

Vender hjem

Nina Langøy-kolnes (46) har lang fartstid i butikkbran­sjen. De fleste av disse årene har hun tilbragt i lokalene på Torvet hvor hun i mars åpner Torvets Kolonial.

- Av Olav Hoel

– Det vi ønsker aller mest er å skape liv igjen på torvet, sier Nina Langøy-kolnes, som åpner Torvets Kolonial i mars.

– Jeg tror det har blitt 31 år i denne bransjen. Jeg begynte å jobbe her etter skoletid og på lørdager da Harald Isaksen og Richard Sunde Buch hadde butikken. Da jeg var ferdig i 9. klasse var det ei som skulle ut i fødselsper­misjon, og da ble jeg spurt om å jobbe. Siden har jeg blitt vaerende i bransjen, sier Langøykoln­es, som vil vaere daglig leder for den nye butikken.

Da hun startet i butikken het den Torvets Kolonial før den ble kjøpt opp og endret navn til Maxi Torvet før butikken gikk over til å bli Spar. Etter noen år borte har hun nå tatt tilbake Torvets Kolonial-navnet på butikken hun åpnet 8. mars.

– Etter å ha jobbet i Spar i mange år, gikk jeg over til Rema 1000 for seks år siden hvor jeg først var kjøpmann i Vanse. Etter hvert ble jeg kjøpmann både i Farsund og Vanse. Da jeg kom i snakk med Richard Sunde Buch, var jeg ikke i tvil om hva som var gøy, og det er å vaere ordentlig kjøpmann og kunne ta inn de varene man vil ha og selge det folk vil ha, sier Langøy-kolnes.

HER HAR hun også fått med seg mannen Henning Kolnes som en god støttespil­ler.

– Jeg synes det er gøy å ha et prosjekt sammen. Han er mye med, og er mer engasjert enn hva jeg er, sier Langøykoln­es.

Hun legger ikke skjul på at hun synes det er godt å komme tilbake i lokalene hvor hun har tilbragt mange av sine 46 år.

– Det har vaert veldig greit å jobbe i Rema, og det var seks flotte år, men dette er å komme hjem, så jeg gleder meg veldig. Det er også gøy at huseier Richard Sunde Buch er så engasjert.

Jeg synes det er et spennende konsept vi holder på med. Jeg har også en mann som er engasjert, så jeg synes det er både positivt og gøy det vi holder på med, sier Langøy-kolnes.

8. MARS åpner etter planen butikken, og hun føler de er i rute.

– Jeg føler vi er veldig godt i gang, selv om det selvfølgel­ig alltid blir travelt på slutten. Vi satser på å åpne 8. mars. Selv om det fortsatt er mange ting som fortsatt står igjen, føler jeg vi har god kontroll, sier Langøy-kolnes.

– Hva kan du si om butikken dere skal ha?

– Vi planlegger å lage en nisjebutik­k hvor vi skal ha fokus på varm mat og ferskvare. Her har vi også mulighet til å ta inn det folk ønsker å kjøpe. Vi skal også ha en kjøttdisk, og godt utvalg av skalldyr og fersk fisk. Her kommer vi også til å ha mye lokale varer. I tillegg blir det vanlige dagligvare­r med blant annet frukt og grønt, samt kuleis, softis og slike ting, og mulighet for at folk kan sette seg ned. Vi er også i dialog med Norsk Tipping. Det er ikke hundre prosent spikret, men er noe vi jobber med, sier Langøy-kolnes.

– Føler du dette er noe som har vaert savnet?

– Det føler jeg. Varm mat og ferdig mat er veldig populaert, og så føler jeg vi har den fineste beliggenhe­ten. Det vi ønsker aller mest er å skape liv igjen på torvet, sier Langøy-kolnes.

Etter tre tiår i butikkbran­sjen har hun aldri angret på yrkesvalge­t.

– Hver eneste dag har jeg gledet meg til å gå på jobb. Da jeg var på Rema, åpnet vi klokken seks, og jeg gledet meg hver eneste morgen da jeg kjørte til jobb. Du treffer så utrolig mange hyggelige mennesker, så jeg kunne ikke gjort noe annet, sier Langøy-kolnes.

I TILLEGG til jobben, er også trening noe som opptar henne mye.

– I en jobb som jeg har med lange arbeidsdag­er, så må jeg vaere i god form. Trening gjør meg også glad og man får energi. Her treffer man også hyggelige folk hele tiden, så jeg gleder meg også til å gå på trening, sier Langøy-kolnes.

Dette har gjort at hun har blir ambassadør for treningsop­plegget #Sprek18 i regi av treningsse­nteret Smart i Farsund.

– Det er noe jeg synes var gøy å bli spurt om. Det handler mye om å komme opp av sofaen og få andre til også å gjøre det samme og vise dem hvor gøy det egentlig er å trene. Det å trene er jo for alle, så jeg er med og motiverer andre til få god helse og bli glade. På den måten er jeg også med og motiverer meg selv, sier Langøy-kolnes.

– Har trening betydd mye for deg opp gjennom?

– Jeg har vaert litt på og litt av, men nå har jeg vaert på i to og et halvt år, og det betyr veldig mye. Jeg føler kroppen har blitt mye sterkere og at man blir glad av å trene, sier Langøy-kolnes.

– Hva liker du å holde på med når du trener?

– Jeg er veldig glad i sykling, så jeg har syklet minst tre ganger i uken de siste to og et halvt årene. Samtidig liker jeg også godt gruppetren­ing for å få litt styrke, så det blir fort fem treninger i uken.

Mitt mål i 2018 er å sykle Nordsjørit­tet for første gang i begynnelse­n av juni, et ritt som er på over ni mil, så jeg har en jobb i gjøre. Jeg føler jeg ligger godt an, men må bare ha fokus og jobbe for å bli sterkere og få bedre kondisjon, sier Langøy-kolnes.

– Du trener altså fem ganger i uken samtidig som du har mye å gjøre på jobb. Hvordan får du tid til alt dette?

– Jeg tror egentlig alle har tid til å trene. På søndagene pleier jeg å se på den proppfulle kalenderen til Smart og alle de tilbudene det er. Da klarer jeg å tenke at da og da kan jeg. Det er alltid noe å gå på, så jeg føler ikke jeg kan unnskylde meg med tiden, for tid får jeg. I tillegg får jeg overskudd av å trene, noe som gjør meg mer effektiv i jobben, sier Langøykoln­es.

– Hva er det ellers som opptar deg om dagen?

– Jeg har fem voksne barn og en mann som er bonde, så det blir mye familie utenom. De har også gode til å hjelpe meg på butikkene jeg har vaert. Vi treffes også gjennom trening og sånt også, noe som er hyggelig. I tillegg har jeg en hytte på Langøy jeg stadig satser på å bli flinkere til å bruke, så nå håper jeg bare jeg kan ha båten eller vannscoote­ren liggende utenfor butikken her om sommeren, så er det bare to minutter ut i skjaergård­en, så er jeg på Langøy, sier Langøy-kolnes.

– Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– Det er når jeg står opp klokken 05:30, går på en spinning-time på Smart før jeg steller meg og kommer meg på jobb, hvor jeg har en knallgod dag med mye kunder og fart før jeg på kvelden går hjem og spiser middag med familien. Det er en fin dag for meg, avslutter Nina Langøykoln­es.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway