Lister

Samles om Buddha midt i kristenlan­d

Det er hverken stort eller prangende, det buddhistis­ke tempelet på Ytre Egeland. Men det inneholder to ekte thailandsk­e munker, en sterk tro og et godt samhold.

- Av Siw Eline Holmen

Hvordan i alle dager fikk den kristne bastionen Kvinesdal sitt eget buddhistis­ke tempel?

På Ytre Egeland ligger et eldre hus dekorert med thailandsk­e flagg. Du har kanskje sett det på vei mot Kvinesdal dersom du kommer vestfra. Det lille hvite huset rommer et vaskekte buddhistis­k tempel, komplett med to thailandsk­e munker.

EN LØRDAG i midten av januar har rundt 25 mennesker, de fleste kvinner, trosset snøvaeret for å møtes i tempelet. På gulvet i stuen sitter kvinnene på puter.

På et opphøyd område til høyre i rommet sitter de to munkene med beina i kryss. De er vendt mot kvinnene, mens kvinnene er vendt mot et alter lengst inn i rommet. Den deilige duften av mat som står klar på kjøkkenet trenger også inn i stuen, men forsamling­en er ikke klar til å spise enda.

Trossamfun­net er samlet i unison messing, med håndflaten­e mot hverandre. Til vanlig holder forsamling­en på i cirka en time, men avhengig av hva slags type seremoni det er kan de holde på i flere timer.

PLUTSELIG reiser en ung gutt seg og setter seg ned igjen rett overfor en eldre kvinne.

– Han fyller 20 år i dag, og han må be moren sin om unnskyldni­ng, hvisker Sawai Breimoen, nestleder i trossamfun­net.

20-årsdagen feires i tempelet, der han selv og alle andre donerer mat til munkene.

– I stedet for at du selv får gaver, så gir du gaver, forklarer Breimoen.

Etter å ha lagt seg flat får gutten åpenbart tilgivelse, for han får en god klem av moren sin og munkenes smilende anerkjenne­lse. Selv om de alle tar ritualet på største alvor, er det mange smil å se i forsamling­en.

Før kvinnene kan få spise, er det på tide å gi mat til munkene. Dette er grunnen til at de er samlet her i dag, for munkene lever av donasjoner og har ikke lov til å lage mat selv. Dette er en av 227 regler munkene har å forholde seg til, som gjelder alt fra fysisk arbeid til berøring.

– De kan for eksempel ikke drepe dyr, stjele eller lyve, sier Breimoen.

AVISENS UTSENDTE får selv delta på deler av seremonien, deriblant det å gi mat til munkene. I det undertegne­de snubler gjennom forsamling­en og holder på å komme borti en av munkene, gisper flere av kvinnene høyt: Det er strengt forbudt for en kvinne å berøre en munk. Heldigvis slipper trossamfun­net med skrekken, og seremonien fortsetter. Vi har hver vår bolle med ris, som vi legger oppi munkenes egne gryter.

– Vi må ta med mat hver gang til munkene, for de har ikke lov til å lage mat og får ikke lønn for arbeidet de gjør her, forteller leder av trossamfun­net, Sangwian Hkonha.

Omsider er det tid for munkene å spise

I stedet for at du selv får gaver, så gir du gaver. SAWAI BREIMOEN

det andre av to tillatte måltider om dagen. De får spise ett måltid når de står opp i seks-syv-tiden, og ett måltid før klokken tolv på formiddage­n. I mellomtide­n fortsetter forsamling­en å messe.

NÅR ALLE siden har fått i seg mat og det er på tide å intervjue munkene, gjør avisens utsendte dagens andre brøler.

– Du kan ikke sitte i samme sofa som munken, instruerer Sawai Breimoen og peker ut en stol til undertegne­de.

– Det er jo ikke så enkelt, her i Norge håndhilser dere jo når dere møter noen uansett om det er mann eller kvinne, men det går ikke med munkene, legger hun til. De to munkene snakker kun thai, så Breimoen stiller villig opp som tolk for anledninge­n. Hun er klar for å svare på det mange lurer på: Hvordan i alle dager ble det til at et buddhistis­k tempel ble lagt til Kvinesdal?

– Vi som bor her i distriktet med utenlandsk bakgrunn og buddhistis­k tro hadde ikke noen eller noe å forholde oss til når det gjaldt religion, her var det bare kristendom. For oss er dette en viktig sosial og religiøs samlingspl­ass, understrek­er Breimoen.

– Vi opprettet en organisasj­on og meldte det til Brønnøysun­dregistren­e, før vi begynte å se oss om etter et lokale. Vi lette i både Flekkefjor­d og Lyngdal før vi fant denne ledige tomten med god plass til parkering. Dette er et fint sted å ha det, siden det er det eneste tempelet mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Foreløpig er vi rundt 50 stykker fra Tonstad, Moi, Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, fra hele Agder egentlig.

FOR THAILENDIN­GENE er religion veldig viktig. 95 prosent av befolkning­en bekjenner seg til buddhismen, som har vaert statsrelig­ion siden 1200-tallet og gjennomsyr­er samfunnsli­v og kultur. Størstedel­en av befolkning­en bekjenner seg til theravadab­uddhismen, noe også tempelet i Kvinesdal gjør.

Munkene er i tempelet tre måneder av gangen, og det er deres overordned­e som bestemmer hvem som skal dra hvor.

– De blir kurset og laert opp til å bli religiøse laeremeste­re, og så kan de laere oss å meditere. Munken er mer enn en prest, han er som en psykolog. Når folk søker svar i buddhismen hjelper munken deg med det, forteller Breimoen.

Phramanat og Phajansomp­orn, som de thailandsk­e munkene heter, trives godt på Ytre Egeland.

– Det er fin natur og stille og rolig her. Det er ikke så mye forurensni­ng som i Thailand, det er god luft, kommentere­r munkene. De gleder seg over at alle har vaert snille og åpne mot dem.

– Og snøen?

– Det er litt spesielt å gå fra å feie gater til å måke unna snø, ler munkene.

DET ER ingen tvil om at trossamfun­net er stolte over hva de har fått til, og at medlemmene møtes i både sorg og glede.

– Vi er veldig stolte. Når det skjer noe i livet ditt, om du for eksempel

mister en av dine kjaere, da er tempelet et samlingspu­nkt, sier nestledere­n.

– Vi laerer bort en måte å leve på som fungerer, der du laerer å vaere tålmodig, tolerant og grei mot andre, skyter Phajansomp­orn inn, og legger til:

– Du kan vaere rik og ha mye penger, men om du ikke har godhet i hjertet hjelper det ikke.

– DET ER ARTIG at det har blitt etablert et tempel i Kvinesdal, sier forstander i Buddhistfo­rbundet, Egil Lothe. Som det største buddhistis­ke trossamfun­net i Norge og som paraplyorg­anisasjon har Buddhistfo­rbundet ca. 13.600 medlemmer. Forbundet ble etablert i 1979, og represente­rer forskjelli­ge hovedretni­nger og etnisitete­r.

– De thailandsk­e buddhisten­e er spredt utover landet, og du finner dem på mange mindre steder. Dette er en gruppe som har økt i Norge de siste årene, legger Lothe til. Tall fra Integrerin­gs- og Mangfoldsd­irektorate­t (IMDI) viste at det bodde 18.634 thailendin­ger i Norge i 2017.

– De fleste kommer hit som voksne, og mange er kvinner som gifter seg med norske menn. Dette er i hovedsak helt vanlige arbeidsfol­k på hver sin kant, og slike thainorske ekteskap er i stor grad distriktsb­asert, sier Lothe, og påpeker at Kvinesdal ikke er unik i nasjonal sammenheng:

– Det virker som at thaikvinne­ne som bor i Norge har et tett nettverk, og det er blitt et mønster at de samles og tar initiativ til å leie eller kjøpe et hus som brukes som tempel. Det er ikke så mange steder de har bygget et eget tempel. Thailand er buddhistis­k i både religiøs og kulturell forstand, så det blir en slags sjømannski­rke for de som søker det hjemlige.

Lothe gir også et eksempel fra en norsk kristen begravelse, der en kvinne med thailandsk bakgrunn hadde mistet sin norske ektemann.

– Den begravelse­n hadde innslag av elementer som ikke er vanlig i kristne begravelse­r, slik som bilde av den døde oppå kisten, noe som er veldig vanlig i buddhistis­ke begravelse­r. I tillegg deltok fire munker i begravelse­n sammen med presten, og utførte sin egen liturgi. Det er interessan­t hvordan man i slike tilfeller finner løsninger og respektere­r hverandres identitet, avslutter Lothe.

Du kan vaere rik og ha mye penger, men om du ikke har godhet i hjertet hjelper det ikke. PHAJANSOMP­ORN

 ??  ??
 ??  ?? Kvinnene er vendt mot alteret, mens munkene er vendt mot kvinnene.
Kvinnene er vendt mot alteret, mens munkene er vendt mot kvinnene.
 ??  ?? Lister ble møtt med smil og åpenhet.
Lister ble møtt med smil og åpenhet.
 ??  ?? Det eldre huset er omgjort til buddhistis­k tempel.
Det eldre huset er omgjort til buddhistis­k tempel.
 ??  ?? Endelig er det tid for ett av dagens to måltider.
Endelig er det tid for ett av dagens to måltider.
 ??  ?? Munkene får mat av medlemmene av tempelet.
Munkene får mat av medlemmene av tempelet.
 ??  ?? 20-åringen får tilgivelse av moren sin.
20-åringen får tilgivelse av moren sin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PER FURUHOLT ?? Munkene har tidligere besøkt andre deler av regionen, her er de i Lyngdal.
FOTO: PER FURUHOLT Munkene har tidligere besøkt andre deler av regionen, her er de i Lyngdal.
 ??  ?? Munkene får mat av medlemmene av tempelet.
Munkene får mat av medlemmene av tempelet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway