Lister

Dårlig reklame

-

ÅReservasj­on må bety slutt på uønskede oppringnin­ger.

sette seg ned og skrive en klage til Forbrukert­ilsynet krever et visst initiativ, eller rettere sagt: et visst irritasjon­snivå. Tilsynet, som inntil nylig het Forbrukero­mbudet, mottok i fjor 13.252 skriftlige klager og tips. Tallet vitner om et betydelig behov for forbedring­er i en rekke bransjer, organisasj­oner og virksomhet­er. Og noe som saerlig irriterer folk, er telefonsel­gere. Antall klager på telefonsal­g økte med 35 prosent fra foregående år. Det kan man saktens undre seg over, med tanke på hvor lenge dette temaet har vaert fremme i mediebilde­t og at regelverke­t er skjerpet i flere omganger. Den snart ti år gamle reservasjo­nsretten har åpenbart hatt noen huller, og er strammet til igjen fra nyttår.

FORBRUKERT­ILSYNET vil prioritere oppgaven med å passe på at de nye reglene etterleves. En prioriteri­ng ut fra erfaring. Én viktig endring, som publikum forhåpentl­ig vil merke, er forbudet mot å benytte skjulte numre i salgsøyeme­d. Når infoen om at «nummeret brukes til telefonsal­g» kommer opp i displayet, reduseres risikoen for å bli overrumple­t av tall- og taleflomme­n til en selger – og muligheten styrkes til selv å velge hvem vi ønsker å snakke med der og da.

EKSEMPELVI­S havnet strømbrans­jen på klagetoppe­n i 2017. De tilbudene det her er snakk om, kan det vaere vanskelig for folk flest å forholde seg til på stående fot, og formålet med en oppringnin­g er jo få en salgsavtal­e umiddelbar­t. At de mest utbredte klagene gjaldt telefonsal­g og villedende markedsfør­ing, bør alle aktører og bransjen som sådan merke seg – så det merkes. Et annet eksempel fra tilsynets klagebunke gjelder frivillige organisasj­oner, der noen fortsatt sender ut forespørsl­er om støtte eller tilbud om medlemskap i brev som til forvekslin­g ligner betalingsk­rav.

KLAGEBUNKE­NE viser stort mangfold. Og veksten levner liten tvil om nødvendigh­eten av de siste skjerpelse­ne, som for øvrig også innebaerer at Forbrukert­ilsynet har fått flere reaksjonsm­uligheter. Alt i alt burde regelverke­t nå ha fått en fornuftig fasong. Derfor bør også de som vil tilby oss noe, gjøre bruk av sunn fornuft. Reservasjo­n må bety slutt på uønskede oppringnin­ger. Irriterte kunder styrker ikke merkevaren, men er faktisk dårlig reklame.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway