Lister

Brøt drøftingsp­likt

Ville fjerne senioravta­le – nå snur kommunen

- Av Siw Eline Holmen

Kvinesdal kommune brøt drøftingsp­likten da avtalen ble foreslått fjernet i innsparing­sprosess. Nå er saken satt på vent.

I budsjettår­et 2018 har Kvinesdal kommune vedtatt å spare inn 8,5 millioner kroner. Innsparing­en foretas etter «ostehøvelp­rinsippet», det vil si at kuttene er spredt utover en rekke ulike enheter.

Ett av tiltakene som rammes er den såkalte senioravta­len. Den gir ansatte som har fylt 62 år rett til inntil fem ekstra fridager i året. Hele senioravta­lepotten er på 100.000 kroner, og det er foreslått å kutte 90.000 av disse midlene. At dette tiltaket er foreslått fjernet, har skjedd uten å involvere arbeidstak­erorganisa­sjonene.

– Ikke drøftet

I et brev til rådmann Jostein Røyseland og personalsj­ef Katja Bøhm reagerer arbeidstak­erorganisa­sjonene på at tiltaket ikke er drøftet med dem i forkant.

– Arbeidstak­erorganisa­sjonene har full forståelse om at det må innsparing­er til i kommunen og er veldig glad for at ikke noen ansatte blir oppsagt i denne prosessen, skriver de tillitsval­gte, og legger til:

– Men vi reagerer på at ikke Arbeidsmil­jølovens § 8.1 og 2, drøftingsp­likten, er fulgt. Et av tiltakene som er foreslått –og allerede gjennomfør­t, er å ta vekk senioravta­len som gir ansatte rett til inntil fem ekstra fridager. Dette konkrete tiltaket er ikke drøftet med noen av oss.

Ifølge de tillitsval­gte ble personalhå­ndboken endret allerede 17. januar, dagen etter at saken hadde vaert drøftet i formannska­pet. Personalsj­efen har etter ett enkelt dialogmøte med arbeidstak­erorganisa­sjonene gått inn for å avvikle ordningen umiddelbar­t, noe de tillitsval­gte reagerer på.

– Vi hadde et dialogmøte med personalsj­efen 18. januar, og da ble referatet (som var det var feil og mangler i) omgående sendt ut til enhetslede­rne om at ordningen avvikles med øyeblikkel­ig virkning, skriver de tillitsval­gte.

Viser til brevet

Lister har vaert i kontakt med de tillitsval­gte, som ikke ønsker å komme med noen uttalelse før de har hatt møte med arbeidsgiv­er.

– Vi viser til brevet vi har sendt til arbeidsgiv­er og avventer svar fra dem, skriver hovedtilli­tsvalgt i Fagforbund­et, Kathrine Marie Edvardsen Moi, i en SMS.

Måtte behandles raskt

Konstituer­t rådmann Jostein Røyseland peker på behovet for rask politisk behandling som bakgrunn for bruddet.

– Den saken måtte komme fort, og det var ikke formannska­pet som vedtok nedskjaeri­ngen, sier Røyseland, og viser til at dette ble avgjort da budsjettet ble vedtatt.

– Mener du det er viktigere å behandle saken raskt enn å overholde drøftingsp­likten?

– Nei, jeg mener ikke det. Vi har forsøkt å informere så godt vi kan og sendt over referater til de tillitsval­gte, men vi har ikke klart å informere så godt som vi skulle ønske, svarer Røyseland, og legger til at saken nå er satt på vent.

– Vi har kalt inn til møte med arbeidstak­erorganisa­sjonene i neste uke om denne saken, og i mellomtide­n er det ingenting som blir gjort med avtalen, det er satt på vent. Så vil vi prøve å sørge for at noe slikt ikke gjentar seg, avslutter Røyseland.

Vi vil prøve å sørge for at noe slikt ikke gjentar seg. KONSTITUER­T RÅDMANN JOSTEIN RØYSELAND

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Konstituer­t rådmann Jostein Røyselands har satt endringen av senioravta­len på vent – i påvente av drøfting med de tillitsval­gte.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Konstituer­t rådmann Jostein Røyselands har satt endringen av senioravta­len på vent – i påvente av drøfting med de tillitsval­gte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway