Lister

Utsatte helsehus-saken

Flere usikkerhet­smomenter på Bergeslett­a

- Av Torrey Enoksen

Spørsmålet om å plassere Lyngdal Helsehus på Bergeslett­a utsettes i en uke.

Det besluttet kommunesty­ret med 24 mot fem stemmer torsdag kveld.

– Det som var snakk om var friksjonsp­eling som ligger og lever i massene under. Nå er det konkludert med at det må stålpeles helt ned til fjellet. Det er snakk om en dobling av kostnadene. Nå må administra­sjonen hente inn tallene og utarbeide en ny sak til neste torsdag, sier ordfører Jan Kristensen til Lister etter møtet.

Et av elementene som må gjøres innen politikern­e samles igjen, er at kommunens forhandlin­gsutvalg skal gå i forhandlin­ger med grunneiere­n om prisen på tomten. Tidligere har det vaert antydet at kommunen skal betale rundt 35 millioner kroner for det rundt 30 mål store området mellom Rema 1000s bygg og Speiderhyt­ta.

Mindretall­et vil også ha utredet muligheten­e for å bygge på Rom, og at behandling­en skal skje senere i vinter. Bak dette forslaget sto Venstre, Senterpart­iet, Arbeiderpa­rtiet og Frp.

Leire under grus

Tidligere på dagen hadde politikern­e mottatt informasjo­n om grunnforho­ldene på Bergeslett­a. Den viser at de øverste lagene på tomta består av sand og grus. Åtte - ti meter under dette laget ligger det som skaper usikkerhet­en hos politikern­e; i en dybde fra ti til over 40 meter under topplaget, ligger det et lag med leire.

– Politikern­e vil ha mer detaljert kunnskap om den enkelte kostnaden, og ikke den totale rammen, sier ordføreren.

– Hvis det nå, mot formodning viser seg at en ikke går for Bergeslett­a, hva gjør dere da?

– Enten skrinlegge­s prosjektet, eller så er en tilbake til null. Det har vaert gjort så mange og beregninge­r og utredninge­r, vaert behandlet i så mange komiteer om innhold og tilpasning­er. Jeg tror ikke vi kan skrinlegge prosjektet. Fire av partiene vil ha utredet et annet alternativ. Jeg tror de vil komme med det forslaget igjen på torsdag, forteller ordfører Jan Kristensen.

– Vond følelse

Ifølge prosjektle­der Per Husebø, har geoteknike­re som har utarbeidet modeller anbefaler at det bankes paeler helt ned til grunnfjell­et.

Det er dette punktet som skaper urolighete­r. Ikke minst hvor mye paelingen vil koste i prosjektet som er kalkulert til 445 millioner kroner.

– Jeg får en vond følelse i magen. Vi må ha det helt sikkert at disse tallene stemmer. Blir det store overskride­lser, vil rådmannen innføre eiendomssk­att. Fylket har innspill om lysforhold som er ikke nevnt i saken. Jeg føler nå at vi tar en sjanse med å bygge på Berge. Hva med å utsette avgjørelse­n med en uke? Hva vil det koste å bygge på Rom? Tør vi bygge på Bergeslett­a? spurte Johan Ekeland under debatten.

Rådmannen advarte

Viljen for å bygge et helsehus er stor blant politikern­e. Det som gir representa­ntene enda flere grå hår, er kostnadene for paelingen. Dersom man går for stålpaelin­g helt ned til grunnfjell­et, vil dette koste rundt 12 millioner kroner.

Rådmann Norman Udland advarte kommunesty­ret om å utsette en endelig beslutning i 445 millioner kroner-prosjektet. 1. mai begynner kostnadene å renne. Dersom politikern­e må ha mer enn en uke, vil «taksameter­et» begynne å rulle.

Jeg får en vond følelse i magen. Vi må ha det helt sikkert at disse tallene stemmer. JOHAN EKELAND

 ??  ?? Senterpart­iet, Arbeiderpa­rtiet, Venstre og Frps grupper var samlet om å utsette behandling­en av bygging av Lyngdal helsesente­r på Bergeslett­a eller ei.
Senterpart­iet, Arbeiderpa­rtiet, Venstre og Frps grupper var samlet om å utsette behandling­en av bygging av Lyngdal helsesente­r på Bergeslett­a eller ei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway