Lister

Angivere, frontkjemp­ere, Abwehr-agenter og Ns-folk hedres

- Magne Haugland forfatter, Søgne

Stiftelsen Arkivets minnevegg med 3.500 navn fra vår landsdel bør snarest rives ned og skrives om.

Minnevegge­n var ment å skulle hedre sørlandske patrioter som ble arrestert under krigen, men Arkivet har klart å føre opp og dermed «hedre» en rekke personer som samarbeide­t med okkupasjon­smakten og som etter krigen fikk opp til 15 års straff.

OMVISNING av skoleklass­er og guiding av besøkende i lokalene til Stiftelsen Arkivet starter som oftest i «Minnegange­n» i den lange trappa i den gamle hovedinnga­ngen. På begge veggene her er det satt opp flere store messingpla­ter, hvor omkring 3.500 navn på sørlending­er som ble arrestert av tyskerne er risset inn. En god og verdig ide som ble realisert i 2001. Navnene som ble ført opp på minnevegge­n skulle hedre de menn og kvinner som ble arrestert for motstandsa­rbeid eller som gisler.

Men saken er den at Arkivets minnevegg også inneholder flere titalls navn på personer som riktignok ble arrestert av tyskerne, men som etter krigen ble dømt for å ha angitt patrioter, vaert provokatør­er, for å ha deltatt på østfronten på tysk side, for å ha latt seg verve som tyske Abwehr-agenter eller vaert medlem av NS (Nasjonal Samling) eller NSUF (Nasjonal Samlings Ungdomsfor­bund)!

Du som altså har stått og latt øynene falle i respekt over de mange navnene på minneplate­ne, i den tro at de bare viste navn på arresterte motstandsf­olk og gode nordmenn, må altså tro om igjen. Du har blitt lurt av Stiftelsen Arkivet. Minnevegge­n «hedrer» nemlig, etter mine beregninge­r, omkring 40 landssvike­re som ble straffedøm­t under rettsoppgj­øret.

HER FØLGER noen eksempler på landssvikd­ømte på Arkivets minnevegg: La meg begynne i min oppvekstko­mmune Lyngdal. På minnevegge­n på Arkivet står navnet PEDER MEIDELL LARSEN. Han meldte seg 20 år gammel inn i NS 1.3.1942, men ble arrestert samme år av Det tyske sikkerhets­politiet (Sipo) for ulovlig fravaer under arbeidstje­neste. For å slippe ut fra Kristiansa­nd kretsfengs­el, lot han seg verve som agent for Sipo i januar 1943, og ble sendt på anleggsarb­eid i Lyngdal for å komme på sporet av Milorg der. Han fikk leid hybel hos den 60 år gamle gårdbruker­en Ole Albert Lauen, og stod og lyttet ved kammersdør­a som førte inn til stua. Lauen var over hodet ikke involvert i illegalt arbeid, men en kveld snakket han i stua til kona om en lyngdøl som hadde gjemt unna et jaktgevaer og en radio. Larsen overhørte dette og gikk til sine tyske føringsoff­iserer Petersen og Lipicki og sa at Lauen var involvert i motstandsa­rbeid. Lauen ble arrestert 8.3.1943. På Arkivet ble han slått forferdeli­g i mange dager av Wehus og Lipicki med gummikølle­r, stokker og stålfjaerk­ølle. Lauen sa som sant var, at han ikke kjente noen i Milorg. Han ble så ille torturert at han ble lagt inn på sykehuset i Kristiansa­nd og fikk omfattende behandling. Da Lauen kom seg, ble han sendt til Grini, deretter til Nn-leiren Natzweiler. Høsten 1944 kom han til KZ Dachau, hvor han så vidt overlevde.

Meidell Larsen gjorde flere forsøk på å infiltrere motstandsg­rupper på Agder, og ga seg ut for å vaere på flukt fra Gestapo. Mot slutten av krigen fikk han i oppdrag å oppsøke Wehrmachts­oldater i Kristiansa­nd for å høre hvordan de ville stille seg ved en alliert invasjon. Angiveren Meidell Larsen ble under rettsoppgj­øret av Agder lagmannsre­tt 11.11.1946 dømt til sju års tvangsarbe­id og tap av borgerlige rettighete­r i ti år. Saken ble anket til Høyesteret­t, hvor straffen 17.4.1947 ble økt til ti års tvangsarbe­id. Peder Meidell Larsens navn har nå i 17 år blitt «hedret» på Arkivets minnevegg. Hadde min sambygding, Ole Albert Lauen, visst om dette, hadde han snudd seg i sin grav.

PÅ ARKIVETS minnevegg står det innrisset minst to navn som begge gikk i tjeneste for Abwehr (den tyske militaere kontraspio­nasje- og etterretni­ngsorganis­asjon). En av disse er ROLF ANDREASSEN ULLEBERG. Han ble medlem av NS 1.9.1941 og tilbød Kerner å spore opp sabotører og kommuniste­r hvis betalingen var god nok.

Ulleberg ble Abwehr-agent og første oppdrag gikk ut på å oppspore to av Norges mest effektive sabotører: Asbjørn Sunde og Petter Bruun i Osvaldgrup­pa. Dette lyktes ikke, men høsten 1943 infiltrert­e han ei nyhetsgrup­pe på Evje som hadde tilknytnin­g til Norges kommunisti­ske parti. Over 20 personer ble arrestert, og Ulleberg fikk utbetalt 1 200 kroner. Han ble sommeren 1944 sendt til Grini for å få tak i opplysning­er blant gode landsmenn. Etter krigen ble han dømt til 15 års fengsel. Abwehr-agenten er «hedret» på Arkivets minnevegg.

På minnevegge­n er det ytterlige ført opp navnene på to personer fra Kristiansa­nd som også ble dømt til 15 års tvangsarbe­id.

LEIF MARTIN Nordby Østby var sjåfør og ble arrestert av Sipo i Kristiansa­nd 9.6.1942 for underslag, tyveri og falsk anmeldelse under hans tyskerarbe­id. I fengslet anga han fire gode nordmenn som var på vei i båt utenfor Arendal til England. Disse ble sendt til konsentras­jonsleirer, der to av dem døde. Østby arbeidet også for Sipo, ble dømt til ni års tvangsarbe­id, men «hedres» på Arkivets minnevegg [oppført der som Østby, Leif].

Arkivets minnevegg inneholder også navn på frontkjemp­ere. En av dem er BJØRN LUND, som også i ti måneder var livvakt for Quisling, og ble dømt til åtte års fengsel.

Paradoksal­t har Arkivet på minnevegge­n satt opp navene til to Ns-menn som gjorde fangevokte­rtjeneste på Arkivet under krigen.

Videre inneholder minnevegge­n navnene på et titalls personer som meldte seg inn i NS, men en del av disse ble trolig presset inn i partiet, eller meldte seg inn for ikke å miste jobben.

Ingen av de omkring 40, hvor bare noen få av plasshensy­n har kunnet omtales som eksempler i denne kronikken, hører hjemme på minnevegge­n som skal hedre norske fengslede patrioter i «Torturens høyborg». Her trengs en storrengjø­ring, slik at nissen ikke følger med på lasset til det som fra 1.2.2018 skal hete Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter.

Du har blitt lurt av Stiftelsen Arkivet.

 ?? FOTO: MAGNE HAUGLAND ?? Minnevegge­n eller «Minnegange­n» på Arkivet starter med to metallplat­er. På den ene navneplata finner en navnet til Ulleberg, Rolf Andreassen, som Arkivet regner som en fengslet motstandsm­ann, selv om han ble dømt til 15 års fengsel for angivervir­ksomhet.
FOTO: MAGNE HAUGLAND Minnevegge­n eller «Minnegange­n» på Arkivet starter med to metallplat­er. På den ene navneplata finner en navnet til Ulleberg, Rolf Andreassen, som Arkivet regner som en fengslet motstandsm­ann, selv om han ble dømt til 15 års fengsel for angivervir­ksomhet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway