Lister

ROS til kvinner i arbeid?

-

Gjennom årets første uker har det blitt en debatt om arbeidsdel­takelse. Det er godt argumenter­t for at vår fremtidige velferd avhenger av at flere kvinner jobber heltid.

Bedriftsfo­rbundet mener det er på høy tid at regjeringe­n tørker støv av planene om skattefrad­rag for hjelp i hjemmet som renhold, omsorg og servicearb­eid (ROS). Dette vil både bidra til å bekjempe svart arbeid og å gjøre den samlede ressursbru­ken i samfunnet mer optimal. Og – det kan føre til at flere kvinner velger å arbeide mer, for det er fortsatt kvinnene som tar den største «børen» i hjemmet.

Vi mener denne debatten handler om hvordan man kan få flere ut i arbeid. Da må vi gjøre hverdagen «billigere og enklere». Stress er uten tvil et voksende problem og helseskade­lig. Økt bruk av hjelp i hjemmet vil uten tvil skape mindre stress og dermed bedre folkehelse. For mange kvinner (og menn) i distrikten­e tar reisevei til og fra jobb også tid, og dermed vil «lønnsom hjelp» i hjemmet vaere enda mer kjaerkomme­nt.

Det er typisk norsk å «gjøre alt selv». Når vi ser naermere på de firmaer og ansatte som tilbyr renhold, omsorg og servicetje­nester, så dette blitt en faggruppe som har blitt mer profesjone­ll. Mange med fagbrev og spisskompe­tanse. Samtidig er dette en yrkesgrupp­e som rekruttere­r mennesker helt uten inntekt. Ergo skaper man også med et slikt Ros-fradrag arbeidspla­sser for de som også står utenfor arbeidsmar­kedet. Mange som går fra svart arbeid til hvitt arbeid vil også få sikret viktige rettighete­r når det gjelder trygd og arbeidsfor­hold. En vinn-vinn-situasjon.

Mange av våre medlemmer er små og mellomstor­e bedrifter som tilbyr denne type tjenester. Dessverre er deres største konkurrent­er folk som tilbyr tjenestene svart. Målet er derfor å utvide totalmarke­det for slike tjenester. Slik at det «hvite» og regulerte markedet fungerer bedre, får flere kvinner fra deltid til heltid, samt flere i arbeid. Resultater fra Sverige viser at en slik ordning raskt blir selvfinans­ierende.

Regjeringe­n har utnevnt en egen eldreminis­ter, og folkehelse er ett av fagområden­e som skal ligge under ministeren. Ros-fradrag bør vaere høyt på agendaen. Både av overnevnte årsaker, men også fordi seniorer vil kunne nyte godt av et slikt skattefrad­rag.

Vi i Bedriftsfo­rbundet oppfordrer eldreminis­teren til å fremme Ros-fradrag. Det kommer oss alle til gode!

Med hilsen Regionlede­r

Atle Thorstense­n,

Bedriftsfo­rbundet region Sør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway