Lister

Inviterer til konsert og dans

- Av Svein Morten Havaas

Nordsjøfes­tivalen og Lista Ungdomslag inviterer til konsert og påfølgende dans med en gammel kjenning på Nortun onsdag kveld.

Spellemann­en Vegar Vårdal er en kjent og kjaer utøver for farsundsfo­lk – etter at han har vaert naermest fast inventar på Nordsjøfes­tivalen i «alle år». Onsdag 7. februar holder han altså konsert og spiller til dans på Nortun.

– Det er med stor glede vi inviterer Vegar Vårdal til å holde solokonser­t. Han har deltatt flere ganger på Nordsjøfes­tivalen og han har betydd mye for festivalen vår, sier Nordsjøfes­tivalens daglige leder, Ann Helen Erichsen.

Hun beskriver Vårdal som en dyktig, engasjert, levende musiker og danser.

– Han er en av landets beste folkemusik­kformidler­e og laerer. Under festivalen­e våre har han opptrådd på skoler, hold kurs, spilt alene eller i sammen med flere musikere på store og små scener, han har spilt med studenter og invitert til dans. I fjor ledet han de fire festivalmu­sikerene som gav oss flere magiske opplevelse­r! forteller Erichsen.

I MARS i fjor slapp Vegar Vårdal si første soloplate, «Ukvessa slåtter». Det er ei plate som tar for seg hans første år i folkemusik­ken, sett fra hans egne øyne og hørt fra hans egne ører i dag. Og det er ei plate hvor Vegars barndomstr­adisjoner og toner har fått feste seg.

På platen finnes det kvikke slåtter fra Lofoten, men også intrikate reinlender­e i flertall fra Åseral. Har du behov for å danse en springedan­s fra Fjotland, sier du? Ingen problem, han slenger med en polsdans fra Nord-norge i behagelig tempo. En søt vals får de danseglade til å ta et ekstra godt tak rundt partneren, mens gangeren «Norafjølls­en» får dem til å lure på om veien over til det hinsidige egentlig er så lang?

INSPIRASJO­N fra Vegar Vårdals laeremeste­re finner også sin naturlige plass på dette albumet. Her nevner man først og fremst hans egen far, Dag Vårdal, folkemusik­kinnsamler i både Nord-norge og Agder. Men man kan heller ikke komme utenom Sven Nyhus, hans laeremeste­r over sju år på Norges Musikkhøgs­kole. Samspillet med medstudent Patrik Andersson har også satt sine spor.

Plata hans ezr gitt ut på ta:lik i samarbeid med Kultivator AS. Ut ifra denne produksjon­en har Vårdal laget en solokonser­t, hvor han forteller og gir eksempler på hva som har skjedd gjennom hans lange liv som musiker og danser. Han spiller både fele og piano. Det er dette programmet han skal presentere på Nortun onsdag kveld.

– Etter konserten inviterer vi til dansekurs med Vegar Vårdal i samarbeid med Lista Ungdomslag, sier Ann Helen Erichsen.

Konserten arrangeres i samarbeid med nettopp ungdomslag­et, og er støttet av Norsk kulturråd og Folkeakade­miet.

 ?? FOTO: INGVIL SKEIE LJONES ?? Spellemann Vegar Vårdal spiller stoff fra debutplata «Ukvessa slåtter» på Nortun på Lista onsdag 7. februar. Og etter konserten blir det dans!
FOTO: INGVIL SKEIE LJONES Spellemann Vegar Vårdal spiller stoff fra debutplata «Ukvessa slåtter» på Nortun på Lista onsdag 7. februar. Og etter konserten blir det dans!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway