Lister

Kanskje kommer «Kongen»

- Av Svein Morten Havaas

– «Kong Arild», som jeg velger å kalle ham, spurte selv om å få komme på besøk til oss i Lyngdal - og ikke motsatt. Men siden forespørse­len også sagt ja til å regissere teater i Rogaland. Derfor er det bare kanskje at han kommer selv, sier filmklubbe­ns leder, Petter Røren.

HVIS IKKE Østin Ommundsen får kabalen til å gå opp for å møte i filmklubbe­n i mars, sender han andre i sitt sted.

– I så fall kommer produsente­n av filmen og en skuespille­r, sier Røren.

Arild Østin Ommundsen gjestet den lokale filmklubbe­n våren 2014. Den gang ble hans kultfilm og store gjennombru­dd «Mongoland» vist på 35 mm i Skreli Amfi i Lyngdal kulturhus.

– Det var stor suksess og fullsatt sal. Og åpenbart også en fornøyd regissør. Han hadde nemlig så lyst til å komme tilbake at han inviterte seg selv, smiler Røren.

«Now it’s Dark» handler om Lene som brått kastes ut av balanse når hun oppdager mannen til sengs med en annen kvinne.

I TILLEGG TIL det mulige «mestermøte­t» i midten av mars, kan filmklubbe­ns leder og gamle og nye medlemmer glede seg til totalt sju filmer fra sju ulike nasjonalit­eter denne våren.

– Det blir både fransk, finsk, britisk, norsk, polsk, tysk og ungarsk film. Det er første gang vi har fått til å vise filmer fra sju forskjelli­ge land, sier Petter Røren, som er leder i året der filmklubbe­n har et aldri så lite jubileum. Til høsten er det nemlig 15 år siden oppstarten.

– Vi er «still going strong» og hadde 106 medlemmer forrige semester, forteller klubbleder­en, som også kan fortelle at medlemsmas­sen er fint fordelt med hensyn til kjønn, politisk tilhørighe­t og religiøse preferanse­r.

– Men ungdommene har vi savnet. Når kommer de? spør Røren retorisk.

Et lite lyspunkt i forhold til det siste var det at klubben fikk med fem ungdommer sist høst. Forhåpentl­igvis kan det spre seg til andre.

– Elever på videregåen­de skole betaler kun medlemsavg­ift i klubben. Resten av filmene kan de deretter se gratis. Det burde vaere forlokkend­e nok, mener Petter Røren.

FØRSTE FILM UT i vår allerede førstkomme­nde mandag 5. februar, er den franske dokumentar­en «Lumière! Eventyret begynner» som er en storartet, morsom og underholde­nde filmvariet­é som tar oss med til filmens fødsel og barndom. Mandag 19. februar vises den finske dramakomed­ien «Den andre siden av håpet» om en syrisk flyktning og en finsk handelsrei­sende som begge er på søken etter et bedre liv.

Mandag 5. mars står den britiske filmen «Jeg, Daniel Blake» på menyen. Den sterke fortelling­en vant den aller gjeveste prisen, Gullpalmen, under filmfestiv­alen i Cannes i 2016. Den handler om snekkeren Daniel som faller ned fra et tak og skader seg - og for første gang trenger hjelp fra staten.

Mandag 2. april er det duket for ikonet Juliette Binoche i den gripende moderne klassikere­n «Bleu» fra 1993. To uker senere vises den nye, tyske filmen «Ut av intet» som er en intens hevnthrill­er med høyreekstr­emisme og terror i dagens Europa som bakteppe.

Vårprogram­met avsluttes med visningen av årets gullbjørnv­inner fra Berlin, den ungarske filmen «Om kropp og sjel» mandag 30. april. Filmen beskrives som en drømmende, vakker og unik kjaerlighe­tshistorie.

Regissør Arild Østin Ommundsen kommer kanskje når hans siste film «Now it’s Dark» vises i Lyngdal filmklubb mandag 19. mars. Men ungdommene har vi savnet. Når kommer de? PETTER RØREN

 ??  ?? Regissør Arild Østin Ommundsen (t.h.) gjestet Lyngdal filmklubb og Pet
Regissør Arild Østin Ommundsen (t.h.) gjestet Lyngdal filmklubb og Pet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway