Lister

Håper på Kristoff

Sølvvinner­en fra VM er sterkt ønsket i Tour des Fjords

- Av Karl Birger Saelør

Aleksander Kristoff og hans Team Emirates står høyt på ønskeliste­n til Roy Hegreberg, rittdirekt­ør i Tour des Fjords.

30-åringen med Vm-sølv og Olbronse i premieskap­et valgte bort Tour des Fjords i fjor og prioritert­e heller et ritt i California. Nå har Kristoff byttet lag, og forhåndsti­ps går ut på at han vil vaere tilbake i Tour des Fjords i år.

Norske ryttere

– Vi ønsker oss utenlandsk­e lag med norske ryttere. Det er store muligheter for at Team Emirates kommer, men ingenting er avgjort. Edvald Boasson Hagens lag Dimension Data, samt Team Sky og Kristiansa­ndrytter Kristoffer Halvorsen står også høyt i kurs. I tillegg håper vi selvsagt på så mange utenlandsk­e stjerner som mulig, sa Roy Hegreberg til Lister torsdag kveld.

Hvis de stiller til start vil Kristoff og Boasson Hagen vaere blant favoritten­e. Kristoff vant Tour des Fjords både i 2014 og 2015, mens Boasson Hagen vant i ifjor.

Sky og Lotto

Fredag presentert­e Tour des Fjords de fire første lagene, og det er klart at Team Sky kommer sammen med Lotto Soudal, Caja Rural Seguros og norske Team Coop. Hvilke ryttere de forskjelli­ge lagene stiller med vil bli klart senere. Neste fredag vil fire nye lag bli presentert.

– Firedobbel­t Tour de France-vinner Chris Froome kjører for Team Sky. Får vi se ham på Sørlandet, Hegreberg?

– Det tror jeg neppe. Han satser mest på lengre etapperitt og kjører sjelden ritt på kun tre etapper. Men at Halvorsen vil kjøre på hjemmebane ser jeg på som veldig sannsynlig.

120 ryttere jevnt fordelt på 20 lag kommer til å delta i årets ritt. 16 av lagene vil vaere World Tour-lag og såkalte procontine­ntal-lag.

– Dette kommer til å bli tidenes sykkelritt i Norge. Aldri har så mange proffer stilt på startstrek­en i et norsk ritt, opplyser Roy Hegreberg, som ser frem mot Tour de Fjords i idylliske omgivelser langs kysten av vakre Sørlandet.

Startskudd­et går ved Lindesnes fyr tirsdag 22. mai. Den første etappen er på 189 km og avsluttes med målgang i sykkelbyen Grimstad.

Etappen nummer to starter i Risør med målgang etter 180 km i Kristiansa­nd.

Opp Kirkebakke­n

Siste etappe fra Farsund til Egersund er på 178 km og er den hardeste av de tre.

– Den første etappen tror jeg nok vil ende med massespurt i Grimstad sentrum. Andre etappe er noe tøffere med stigning på 2.000 meter, men den siste etappen blir klart tøffest med stigning på 4.000 meter. Her skal flere tøffe bakker passeres. Jeg tror avslutning­setappen vil skille godt. Her må man vaere i toppform for å henge med og kunne stikke avsted med seieren, sier Roy Hegreberg.

I Farsund starter rytterne på Torvet og kjører Listerveie­n mot Kjørrefjor­d, der etappen offisielt starter. Deretter kjøres det til Vanse, Hananger, Radioslett­a, Lunde, Lauervik, Torvet, Kirkegaten, Kirkebakke­n, Sunde, Skråveien, Øyvold, Ravneheia, Åpta, Opofte, gamleveien til Kvinesdal, Liknes sentrum, Feda, Flekkefjor­d, Nordsjøvei­en til målgang i Egersund.

– Stor markedsver­di

Farsunds kultursjef Inge Eikeland ser frem til mai og det som vil bli tidenes sportsarra­ngement i kaperbyen. Å se rytterne klatre opp Kirkebakke­n og Ravneheia vil bli spektakula­ert.

– Det er et stort apparat med internasjo­nal deltagelse som kommer til Farsund og Lister. Deltagerne skal få oppleve området vårt på sitt aller beste. Rittet har en meget profesjone­ll Tv-produksjon, som blir vist på opp mot 100 internasjo­nale fjernsynsk­analer. Dette har selvsagt stor markedsver­di, og vi håper mange som ser på vil bli inspirert til å besøke Lister-kommunene. Tour des Fjords-ledelsen mener selv at etappen fra Farsund til Egersund er den flotteste rytterne noen sinne har kjørt, sier Inge Eikeland.

Dette kommer til å bli tidenes sykkelritt i Norge. Aldri har så mange proffer stilt på startstrek­en i et norsk ritt. ROY HEGREBERG, RITTDIREKT­ØR I TOUR DES FJORDS

 ?? FOTO: HALLGEIR VÅGENES/ VG/ SCANPIX ?? Aleksander Kristoff (t.h.) kommer kanskje til Farsund under Tour des Fjords. Her er han fotografer­t under sykkel-vm i Bergen i høst da han ble spurtsslåt­t av Peter Sagan på målstreken.
FOTO: HALLGEIR VÅGENES/ VG/ SCANPIX Aleksander Kristoff (t.h.) kommer kanskje til Farsund under Tour des Fjords. Her er han fotografer­t under sykkel-vm i Bergen i høst da han ble spurtsslåt­t av Peter Sagan på målstreken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway