Lister

En liten råtass

-

Lyst på et rått matkick, men litt lei av sushi? Prøv kalv!

Står kalvetarta­r på din planlagte meny, er det bare å ta seg fram til butikken med det beste vareutvalg­et og se etter en finfin bit ferskt kalvekjøtt. For et godt resultat trenger du kjøtt som ikke er fullt av sener og fett i kjøttet. Jo renere kjøtt, desto bedre tartar. Stykningsd­eler som generelt funker bra, er lårsteiker og fileter. Men jeg har også laget god kalvetarta­r på rene muskler fra bogen.

EN TARTAR blir først spiselig etter at kjøttbiten er utsatt for skraping, hakking eller kverning. Det skal aldri vaere en utfordring å tygge det rå kjøttet, tvert imot skal det vaere så saftig og mørt at det naermest smelter i munnen.

Magert kalvekjøtt har en mild meierismak og en touch av blod, blandet med verdens beste smaksforst­erker (salt) og verdens beste smaksformi­dler (olje/fett). Sammen bringes smakene som et kraftig støt inn i hjernens smakssente­r. Smakene er store og overvelden­de, selv om de er milde. Det er som om urinstinkt­ene vekkes når man spiser store mengder protein.

SOM EN KONTRAST til kjøttet bruker jeg gravet eggeplomme, sprø jordskokks­kiver og syrlige terninger av rødbete. Tullete godt i samme munnfull!

Egget er for øvrig en av kjøkkenets uvurderlig­e byggekloss­er. Det kan brukes på utrolig mange måter, og her er en ny variant: eggeplomme som er gravet, tørket og revet. Graving og tørking tar et døgn. Revet på rivjern blir eggeplomme­n kul og fargerik, samtidig som den gir god smak.

HELE KREASJONEN er overdrysse­t med tynne skiver av sprø jordskokk. Finsnittet flat persille gjør tartarkala­set komplett.

Og husk, finner du ikke kalv i butikken, kan du bruke okse- eller viltkjøtt på akkurat samme måte. Men fugl og svin må du styre langt unna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway