Lister

Krever du mer av andre e

-

Det spørsmålet har jeg stilt meg mange ganger, og jeg skulle svaert gjerne svart: Nei; det gjør jeg aldri.

Men da vil jeg selvsagt lyve, eller ljuge som de sier der jeg kommer fra.

Nå er det jo sånn at vi alle har forskjelli­ge roller i samfunnet, og vi har ulike forutsetni­nger for å løse utfordring­er som møter oss. Men i noen forhold er vi likere stilt enn i andre. For eksempel når det er dugnad i idrettslag­et, i vel-foreningen eller i andre typer sosiale sammenheng­er. Han eller hun som aldri stiller opp for fellesskap­et, men som forventer at andre gjør det, oppleves av mange som kjempeirri­terende folk.

ELLER PÅ jobben, og i fagforenin­gssammenhe­ng, hvor det erfaringsm­essig kun er et fåtall som tar seg bryet og ser betydninge­n av hvor viktig det er å påta seg verv; ansvar på vegne av fellesskap­et. De fleste krever mer av andre, enn man gjør av seg selv. Individuel­le egenskaper spiller også inn, naturligvi­s, men er ikke alltid avgjørende for å la vaere. Når det varsles om at en utbygging skal skje i nabolaget, og hvor det etterlyses innspill og reaksjoner fra lokalpolit­ikere eller andre, vil vanligvis bare noen svaert få gjøre noe. Ikke før gravemaski­nen står i hagen din, eller når man plasserer en oljerigg rett utenfor kjøkkenvin­duet ditt, setter du himmel og jord i bevegelse, fordi det berører

Også når nasjonale saker skal avgjøres ser man det samme. På nyåret ble det først bestemt at distriktss­endingene på NRK skulle kuttes med flere minutter daglig. Da reiste i distrikts-norge seg og sa ifra, at dette vil de ikke ha noe av. De aller fleste i landets mer eller mindre grisgrendt­e strøk satt stille i båten og heiet på entusiaste­ne. De aller fleste som bor sentralt i Oslo-området kunne ikke brydd seg mindre.

deg. noen

FOR EN drøy uke siden ble det klart at Nrk-ledelsen gjør retrett, antakelig med litt hjelp fra vår nye kulturmini­ster, Trine Skei Grande.

I den forbindels­e vil jeg dele et dikt jeg leste i en avis nylig, laget av Martin Niemöller;

«Først kom de for å ta meieriet, men jeg protestert­e ikke, for jeg var ikke meierist. Så kom de for å ta posten og banken, men jeg protestert­e ikke, for jeg var ikke post- eller bankmann. Så kom de for å ta lensmannsk­ontoret, men jeg protestert­e ikke, fordi jeg var ikke lensmann. Så kom de få å ta ønskedikte­t fra meg, men jeg protestert­e ikke, for jeg var ikke dikter. Da de kom for å ta fra meg distriktsn­yhetene, var det ingen igjen på distriktsk­ontorene som kunne protestere.»

Underforst­ått tenker jeg at man krever at andre tar hensyn til deg, og til og med slåss for deg, mens du bryr deg katta om hva som skjer når andre berøres på samme måte.

MEN DET finnes trøst og få, i alle fall forklaring­er som forteller hvorfor det er slik. Til og med ganske gode forklaring­er.

For det første er vi alle egoister, men på ulike vis. Noen er kortsiktig varianter, mens andre tenker mer strategisk. I bunn og grunn handler alle ut ifra egenintere­sse, selv om det innebaerer å vaere både hjelpsom og engasjert. Er man kristen, for eksempel, og har som sin livsoppgav­e å hjelpe andre, kan prisen vaere et evig liv, for å si det litt tabloid. Ikke verst betaling for å vaere selvoppofr­ende og «uegenyttig».

En annen sak er den gode følelse man får når man trår til litt ekstra, uten at det egentlig er påkrevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway