Lister

Derfor dekker vi Audnedal

-

– Audnedal, hvor er det?

Spørsmålet vekker spredt munterhet i rommet. Medieklass­en fra Eilert Sundt videregåen­de skole er på avisbesøk på Gåseholmen denne uken, og jeg har nettopp fortalt om den nye satsingen vår i kommunen som fra 2020 skal slås sammen med Lyngdal.

– Er ikke du fra Lyngdal da, spør laereren.

– Joda, måtte eleven innrømme.

Men Audnedal hadde hun altså ikke hørt om. Episoden er ganske så illustrere­nde. For jeg nekter å tro at hun er den eneste fra kubyen uten Audnedal-kjennskap. Spør lyngdølene om Farsund, Kvinesdal, Lindesnes, Mandal, eller Malaga for den saks skyld, og de vil nikke anerkjenne­nde. Men Audnedal har de faerreste noe annet enn et perifert forhold til, hvis de i det hele tatt har hørt om nabokommun­en med sagblad i våpenet.

Og dette er bruden de skal gifte seg med ...

MEN EKTESKAP blir det. Det er opplest og vedtatt. Med det resultat at Audnedals maktsentru­m snart flyttes inn til Alleen. For det er på rådhuset i Lyngdal at de avgjørende beslutning­ene i den nye kommunen vil bli tatt. Mediemessi­g skaper dette et tomrom for audnedølen­e. Skal de følge med i lokalpolit­ikken, holder det ikke lenger å abonnere på Lindesnes og Faedreland­svennen, som tradisjone­lt er de avisene som har stått sterkest på de to «moene» i dalen.

De må vende blikket mot sørvest. Vi har vaert Lyngdals viktigste nyhetsorga­n siden 1889. Og vi er den avisen som følger politikken i Lyngdal desidert tettest. I tillegg holder vi lyngdølene oppdatert på øvrige lokale nyheter.

MEN NÅR VI denne uken inkluderer i Audnedal i vårt geografisk­e dekningsom­råde, er det også fordi at vi ser at våre eksisteren­de lesere – og da spesielt de som bor i Lyngdal – vet for lite om det som skjer på Konsmo og Byremo.

I en reportasje­serie som startet mandag denne uken, vil vi belyse ulike sider av Audnedal. Hva lever folk av? Hva driver de unge med på fritiden? Hva betyr det at 30 millioner kroner nå investeres for å sikre Byremos posisjon som skolesente­r i indre Agder? Eksisterer fortsatt de gamle politiske skillelinj­ene med nord mot sør? Og hvilke kjendiser har kommunen fostret?

AUDNEDAL HAR har sin egen historie, sitt eget lokalsamfu­nn og sin egen identitet. Dette ønsker vi å skrive om.

Vi gleder oss til å ta fatt. Men for å kunne lykkes med det redaksjone­lle oppdraget i vår nye dekningsko­mmune, trenger vi hjelp. Fra audnedølen­e selv.

Samtidig håper jeg at dere andre er like nysgjerrig på Audnedal som oss i Lister-redaksjone­n. Husk at det aldri er feil å utvide horisonten litt.

Ha en fin helg. Og ser du solen, så kom deg ut på tur!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway