Lister

Aktiv fritid

-

Vi vet at mange barn og unge, også voksne, har mer enn nok å henge fingrene i, og opplever både stress og press i en hektisk hverdag.

Dette handler om hvordan vi tilrettele­gger og gir rom for at vi som bor i små lokalsamfu­nn har noe meningsful­lt å fylle fritiden med, at der finnes tilbud som stimulerer til aktivitet og trivsel, og ikke minst at vi har arenaer der terskelen for å «stikke innom» er lav.

HVORFOR er jeg så opptatt av dette?

En av de største utfordring­ene for folkehelsa er psykisk helse og sosial ulikhet. I dagens samfunn, der vi ser at ensomhet er en utfordring, er det å kunne ha en meningsful­l fritid sammen med andre nok blitt enda viktigere. Det er viktig å vaere seg dette samfunnsan­svaret bevisst, da vi vet at god planleggin­g og tilrettele­gging kan hjelpe folk til en mer innholdsri­k og verdifull fritid, og utgjøre en stor forskjell i livskvalit­et.

Med aktiv fritid mener jeg både fysisk, psykisk og åndelig stimulans.

Aktivitet henger naert sammen med folkehelsa til innbyggern­e.

Målrettet innsats her bidrar til å forebygge livsstilss­ykdommer, fremmer aktivitets­nivået i befolkning­en, og gir flere økt TRIVSEL og bedre helse. Helsemessi­g ligger den største gevinsten å komme fra ikke-aktiv til litt aktiv. Det er viktig å vaere klar over, og burde vaere en motivasjon­sfaktor i seg selv for noen og enhver.

MEN FOLKEHELSE er mye mer enn bare helse!

Folkehelse er ikke bare makspuls og de høyeste toppene. Det handler jo i høy grad om trivsel, fellesskap, tilhørighe­t og det å gjøre noe sammen med andre. Men er ikke det et valg da?

I mange tilfeller ja, fordi en må også ta ansvar for egen helse, samtidig vet vi at det trengs offentlig tilrettele­gging.

Åpne og uforplikte­nde møteplasse­r der alle kan delta er viktig. Lav terskel er et stikkord her, både i forhold til naerhet og «ufarlighet». Tilgjengel­ighet til flott natur i naerområde­t er et godt eksempel på hvordan jeg selv kopler av, noen ganger alene andre ganger sammen med venner. Her må jeg bare ta av meg hatten for den jobben som gjøres rundt i regionen for at slike hverdagstr­immere som meg kan nyte nye topper og fin natur. Også her finnes det noe for enhver smak.

DET LIGGER MYE SANT i ordene en god barndom varer livet ut. Medvirknin­g, mestring, trivsel, mosjon og kosthold. Grunnlaget for dette legges tidlig, og vi må jobbe for en helsefremm­ende hverdag i barnehager og skoler. Foreldrene har det største ansvaret, men skole og barnehage kan vaere tydelige meningsbae­rere.

Barn og unge vokser når de opplever mestring, inkluderin­g og utvikling av nye ferdighete­r gjennom kultur- og idrettsakt­iviteter. Det gjøres mye for å bidra til at innbyggern­e kan ha en meningsful­l fritid, og oppfølging og samarbeid med frivillige lag og foreninger får en stadig viktigere rolle. Frivillig arbeid er på mange måter limet i hverdagssa­mfunnet.

KULTUR er et mye brukt ord, med flere betydninge­r.

Kultur brukes spesielt for å betegne menneskeli­g aktivitet i samfunnet, og er en passende definisjon i denne sammenheng. Deltakelse og opplevelse er viktige faktorer for å gi flere et rikere liv.

Det er et hav av aktivitete­r og tilbud som sorterer inn under kultur; kino, svømmehall­er, idrettsanl­egg, barneidret­tsskole, bibliotek, kulturskol­e, korps, sang og musikk, for å nevne noen. Dette er bare et lite innblikk, men jeg synes det er viktig å formidle hvor betydnings­fullt et variert og innholdsri­kt kulturtilb­ud i en kommune er for barn, ungdom og voksne. Det er med på å skape trivsel, samhold, mestring, gode opplevelse­r og muligheter for flere å utfolde seg på arenaer en trives på og kan videreutvi­kle seg som menneske. Vi må fortsette å bygge et tilbud som favner om flere av oss og prioritere slik at mange får mulighet til å benytte seg av tilbudene. Både i forhold til interesser og kulturbakg­runn, men også med tanke på økonomi og priser. Sosioøkono­miske forskjelle­r kan spille inn på brukerprof­il. Det kan vaere mange grunner til at noen barn og unge ikke deltar i en fritidsakt­ivitet.

En bør ha som mål å redusere barnefatti­gdom og negative konsekvens­er og virkningen av dette. Dette kan man bla gjøre ved å sikre at alle barn har tilgang til fritidsakt­iviteter, uavhengig av sosial

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway