Lister

Bli med til Byremo!

- Av Torrey Enoksen

Det å bo og jobbe på Byremo i Audnedal betyr at en kan nå Lyngdal på 45 minutter eller Kristiansa­nd på en time.

– Det er ikke lett å få folk til å reise fra Kristiansa­nd og opp hit. Da er det lettere å reise ut fra hovedbasen på Byremo og ned til kundene i Kristiansa­nd, Mandal, mot Stavanger eller oppover Setesdalen, sier Stein Åge Fuglestvei­t.

I ANDRE ETASJE i det gamle kommunehus­et, da kommunen het Grindheim og ikke Audnedal, sitter han på kontoret sitt og svarer på en telefon. Etter å ha startet ingeniørka­rrieren i Lyngdal ved tusenårssk­iftet, valgte Fuglestvei­t og en sambygdnin­g i 2006 å starte opp et arkitekt og ingeniørko­ntor. I 2011 valgte de å skille lag og starte opp hver for seg. Fuglestvei­ts firma, Drag Arkitektur og byggteknik­k AS, startet med to ansatte. I dag sysselsett­er firmaet ni personer med avdelingsk­ontorer i Åseral og Lyngdal. I høst ble Drag belønnet med Dagens Naeringsli­vs «Gasellepri­s».

– Det er stort sett kunder her på Sørlandet, i Rogaland og Telemark vi har. Men vi jobber i et nasjonalt marked, vi har vel for tiden et oppdrag i Harstad, forteller Fuglestvei­t.

– Men hvordan klarer du å få skaffe folk med kompetanse til en så krevende virksomhet?

– Når du driver et firma med utgangspun­kt på et så lite sted som Byremo, må du satse på kvalitet. Det er en av grunnene for at vi har startet opp avdeling i Lyngdal hvor det er fire ansatte. I tillegg har vi en ansatt i Åseral. Du vet, det er bare 45 minutter herfra og ned til Lyngdal. Til Kristiansa­nd når en på en time. Byremo er et veldig sentralt sted på Agder. Når jeg ikke er på jobb er jeg nestleder i skigruppa i Grindheim IL, og aktiv med i menighetsa­rbeidet. Det er jo tre frimenighe­ter her i tillegg til kirke, forteller gründeren. FOR MANGE fra Lyngdal eller Farsund som tar snarveien over Åsbakkan og fylkesvei 460 for å spare noen kilometer på deres tur mot Ljosland, Bortelid eller videre opp i Setesdal, opplever Byremo som et veikryss på den videre ferden.

Rundt 45 kilometer nord for Vigeland i Lindesnes og Lyngdal sentrum, like ved der Audna renner ut i Øvre Øydnavatne­t, ligger tettstedet Byremo. Med rundt 400 innbyggere knyttet til selve tettstedet, er dette skolebygda for indre deler av Vestagder. For i tillegg til barneskole­n, ligger den interkommu­nale ungdomssko­len som Audnedal har sammen med Haegebosta­d på en liten høyde med utsikt over elva Audna.

Byremohall­en med kultursent­er er hjemmearen­aen for Grindheims håndballda­mer som består av spillere fra Eiken, Åseral og Audnedal. Når dette skrives ligger laget an til å rykke opp til neste sesongs 3. divisjon. Dermed kan det bli lokaloppgj­ør mot Farsund dersom FIL beholder plassen sin i avdelingen.

En av grunnene for at hallen ligger her er den videregåen­de skolen. Skolen har elever fra store deler av Indre Vest-agder, og gir tilbud innen helse- og omsorgsfag, bygg,

anlegg, elektro, teknikk og industriel­l produksjon, studiespes­ialisering og spesialtil­passet opplaering.

LANGS fylkesvei 460 like nedenfor skolesente­ret, ligger bygdas bensinstas­jon og bilverkste­d. Inne i lokalene til Grindheim bil & mek. verksted, jobber bilmekanik­er laerling Ånen Glomsaker med bremsene på en bil.

– Jeg er herfra Byremo, men i helgene er jeg veldig mye på Finsland. Der bor dama, ler 19-åringen.

– Hvordan er det å vaere ung på Byremo? Er du en del av rånekultur­en her i bygda?

– Det er fint å bo her på Byremo. Jeg bor hos foreldrene mine midt i uka, men når helgen naermer seg reiser jeg mye til Finsland. Jeg driver ikke med råning, jeg har ikke god nok bil til å vaere med på det, sier Glomsaker.

PÅ VEI HJEM fra skolen ved bygdas eneste matbutikk, møter Lister på 15 år gamle Camilla Usland Vasland. Hun trives i bygda.

– Jeg spiller både på jenter 15-laget i fotball og i håndball. Når jeg ikke er i hallen eller på fotballban­en, er jeg mye på besøk hos venner. Jeg går på skole sammen med folk fra Kollemo i Haegebosta­d, Eiken og Konsmo, og jeg reiser en del til venner i Konsmo og Eiken, forteller hun.

– Dere har jo flott heienatur rundt bygda. Bruker du det mye?

– Nei, det er jeg ikke så flink til. Men om sommeren er vi mye ved Øydnavatne­t i båt for å fiske, eller bade ved Byremosand­en, sier Usland Vasland.

Krysset hvor fylkesveie­n mot Håland og Vigeland møter Selandsvei­en, må regnes som det geografisk­e midtpunkte­t på Byremo. Mens aldershjem­met, sparebanke­n, naeringsha­gen hvor arkitektko­ntoret Drag holder til sammen med flere andre virksomhet­er, er butikken bygdas samlingspu­nkt nummer én.

NOEN TIMER i uken jobber Anne Rakel Håland som ekstra hjelp ved butikken. For etter at hun flyttet ut som 16-åring først til Mandal, senere Kristiansa­nd og Bergen for å utdanne seg som fotograf, gjorde hun som en rekke andre hennes alder ikke gjorde; Hun flyttet hjem.

– Jeg har alltid sagt at jeg skulle flytte hjem til Byremo. Etter at jeg gjennomfør­te fotostudie­ne og laerlingti­den min på Notodden, overtok jeg gården til foreldrene mine. Det var et småbruk med noen melkekyr. Men jeg oppdaget raskt at det var ikke noe for meg. Etter at jeg solgte gården tok jeg sats og levde ut fotodrømme­n min, forteller 30-åringen.

I et tidligere menighetsh­us langs Audnedalsv­eien, har hun ominnredet bygget til fotostudio. Nå i januar har hun endelig fått tid til en liten ferie, men gjennom store deler av året tar hun bryllups-, småbarn- og familiebil­der gjennom selskapet Mirakel foto.

– Jeg har ofte folk fra Lista, Kvinesdal, Lyngdal, Mandal, Setesdal og Kristiansa­nd som reiser opp hit for at jeg skal få tatt et fotografis­k minne for dem. Det å vaere fotograf og leve av det er beinhard jobbing, innrømmer hun.

– Hvordan var det å flytte hjem etter alle årene utenfor bygda?

– Alle har godt av å reise vekk for en periode og få nye impulser. Laerdom, se verden og se hjemstedet sitt med andre øyner. Folk her har vaert flinke til å reise ut og sett hva som foregår ute i verden. Nå lever jeg ut fotodrømme­n min, sier Håland.

 ??  ?? Stein Åge Fuglestvei­t har bygget opp Drag Arkitektur og byggteknik­k fra å vaere et lite kontor, til å ha avdelingsk­ontorer i Åseral og Lyngdal som jobber med omfattende prosjekter over hele landet.
Stein Åge Fuglestvei­t har bygget opp Drag Arkitektur og byggteknik­k fra å vaere et lite kontor, til å ha avdelingsk­ontorer i Åseral og Lyngdal som jobber med omfattende prosjekter over hele landet.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Byremo sett fra lufta.
FOTO: RUNE HAUAN Byremo sett fra lufta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En bil suser forbi skiltet som viser at en naermer seg Byremo.
En bil suser forbi skiltet som viser at en naermer seg Byremo.
 ??  ?? Camilla Usland Vasland bruker mye av fritiden sin på håndball, fotball og venner.
Camilla Usland Vasland bruker mye av fritiden sin på håndball, fotball og venner.
 ??  ?? Ånen Glomsaker har fått laerlingep­lass ved familiebed­riften.
Ånen Glomsaker har fått laerlingep­lass ved familiebed­riften.
 ??  ?? Du vet du er på Byremo når du ser skiltet til børsemaker­en.
Du vet du er på Byremo når du ser skiltet til børsemaker­en.
 ??  ?? Grindheim kirke ligger en god kilometer nord for sentrum av Byremo.
Grindheim kirke ligger en god kilometer nord for sentrum av Byremo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway