Lister

Har behov for mer tømmer

Mye skog råtner på rot

- Av Torrey Enoksen

Beskjeden fra daglig leder av Eikås Sagbruk, John Ankar Telhaug, til skogeierne er klar: Etterspørs­elen etter tømmer vil vokse.

–Ja, det er ingen tvil om at det vil vokse. Vi på Eikås er vel det eneste større sagbruket i Vest-agder, de andre er mye mindre enn vårt. Leveransen­e av gran er bra, men skal vi klare å produsere nok furu plank, må skogeierne ta ut mer. I dag utnytter de kun 46 prosent av den årlige tilveksten. De kan ta ut enda mer enn de gjør i dag. Aller helst vil jeg at de skal ta ut hele den årlige tilveksten, sier Telhaug.

Råtner på rot

For en tid tilbake møtte han og den øvrige ledelsen ved Eikås sagbruk et 30-talls skogeiere fra de vestligste og indre delene av Vest-agder. Bakgrunnen for samlingen var AT Skogs årlige skogdag. Tema for samlingen var hvilke krav og standarder på tømmeret sagbrukene setter før de utnytter ressursen i sin produksjon.

Et av de største utfordring­ene sagbruk og trebearbei­dingsindus­trien i landsdelen sliter med, er nettopp tilgangen til trevirke. Selv om det i løpet av fjoråret ble hugget over 21.700 kubikkmete­r tømmer bare i Haegebosta­d, er dette ifølge Telhaug ikke nok til å tilfredsst­ille et marked som etterspør mer og mer trevirke.

– Jeg er veldig for at det hugges gran for eksport til Tyskland, men vi trenger mer aktivitet i skogen for å holde oppe sysselsett­ingen. Det som er bekymrings­fullt er at man ikke utnytter skogen som ressurs godt nok. Jeg vil gå så langt og si at det som kunne vaert god tømmer råtner på rot. Jeg vet om virksomhet­er som sliter med å få nok råstoff fordi det hugges for lite, og enkelte av dem har vurdert å stanse produksjon­en til tilgangen på råstoff blir bedre. Samtidig med at hogsten er lav, stiger prisen på trevirke. Her må skogeierne se muligheten­e, mener Telhaug.

Tar grep

Leder i Haegebosta­d skogeierla­g, Tore Gysland, er glad for at skogeierne i Haegebosta­d har tatt tak i problemati­kken.

– Jeg er enig i Telhaug at det er veldig mye god skog rundt om i landsdelen vår som burde vaert utnyttet, men i stedet råtner på rot. Jeg er glad for at skogeierne i min kommune har grepet fatt i og begynt å hugge mer enn det som har vaert tilfelle de senere årene, mener Gysland.

Det som kunne vaert god tømmer råtner på rot. TORE GYSLAND

 ?? FOTO: AT-SKOG ?? Daglig leder av Eikås sagbruk, John Anker Telhaug (t.h.) frykter mye verdifull skog vil råtne på rot dersom skogeierne ikke tar ut mer. Her med leder av Haegebosta­d skogeierla­g Tore Gysland.
FOTO: AT-SKOG Daglig leder av Eikås sagbruk, John Anker Telhaug (t.h.) frykter mye verdifull skog vil råtne på rot dersom skogeierne ikke tar ut mer. Her med leder av Haegebosta­d skogeierla­g Tore Gysland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway