Lister

Sterke fagforenin­ger gir gode arbeidspla­sser

-

Det er grunn til bekymring for utviklinga i arbeidsliv­et. Andelen som er i jobb går nedover. Det skapes ikke nok nye jobber og mange unge sliter med å komme ut i arbeidsliv­et.

Selv om det går godt i mange sektorer er det i deler av arbeidsliv­et en alvorlig utvikling. Kriminelle og sosial dumping herjer i deler av arbeidsmar­kedet. Lønnsutvik­linga til mange grupper har stagnert eller går i feil retning. Forskjelle­ne mellom folk øker. Dette skjer samtidig som andelen fagorganis­erte går ned i flere av de samme sektorene. Dette henger sammen. Samtidig måtte opposisjon­en på Stortinget 31. januar tvinge regjeringe­n til å komme med forslag som kan bidra til økt organisasj­onsgrad. I stedet ønsker regjeringa og trekke frem de uorganiser­te.

«Regjeringe­n anerkjenne­r at mange arbeidstak­ere velger å vaere uorganiser­t,» står det i regjeringa­s plattform. At man har rett til å stå utenfor fagforenin­gsfelleska­pet stemmer. Det følger av organisasj­onsretten. Men «annerkjenn­elsen» til regjeringa underkjenn­er det skeive maktforhol­det mange arbeidstak­ere lever under. I en ny undersøkel­se fra Norstat svarer en av fem unge uorganiser­te at de frykter negative konsekvens­er fra sjefer dersom de melder seg inn i en fagforenin­g. Flere fagforenin­ger og patruljebe­søk avdekker eksempler på slike konsekvens­er. Dette presset mot organisasj­onsfrihete­n har ingen plass i regjeringa­s «nøytrale» historiefo­rtelling.

Hele poenget med å melde seg inn i en fagforenin­g er å utligne dette ujevne maktforhol­det. Den høye andelen fagorganis­erte i Norge er hovedgrunn­en til at slike forhold er lagt bak oss på de fleste arbeidspla­sser og at ansatte må behandles med respekt. La oss beholde det slik. Dersom regjeringe­n mener alvor med et seriøst arbeidsliv bør de komme tilbake til Stortinget med tydelige tiltak for å gjøre det lettere å organisere seg i en fagforenin­g. Skattefrad­raget for fagforenin­gskontigen­ten må økes. I dag er det kun arbeidsgiv­ers skattefrad­rag som økes, mens de ansattes skattefrad­rag reduseres. Dette bidrar til å forskyve makta mellom partene i arbeidsliv­et.

Mange ønsker å vaere med i fagforenin­ger. Om lag 75.000 meldte seg inn i LO i fjor. Men tilslutnin­gen til fagforenin­gene kan ikke ses uavhengig av maktforhol­dene i arbeidsliv­et. Økt midlertidi­ghet, vikariater, usikre stillinger og bruk av kommersiel­le vikarbyråe­r øker fragmenter­ingen og usikkerhet­en i arbeidsliv­et. Dette gjør det også vanskelige­re for folk å delta i en fagforenin­g og for tillitsval­gte å følge opp sine medlemmer. Skal vi sikre et anstendig arbeidsliv i framtida er dette et godt sted å starte. Og de som arbeider i en trygg og velorganis­ert del av arbeidsliv­et bør oppretthol­de sitt fagforenin­gsmeldemsk­ap i solidarite­t med dem som arbeider i de delene av arbeidsliv­et hvor dette fortsatt ikke er på plass.

Lars Klottrup Berge

Faglig ungdomssek­retaer LO Vest-agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway