Lister

Kan bli stille etter april

Simek ferdigstil­ler to skip - flere hundre vil bli berørt

- Av Torrey Enoksen

Naermere 300 personer jobber på spreng med å ferdigstil­le de to fiskefartø­yene som Simek skal levere. Når de forlater verftet kan det bli stille.

– Vi jobber kontinuerl­ig med å få nye oppdrag, og jeg håper at vi skal klare å få inn noen jobber. Men det er beintøft marked, sier verftsdire­ktør Øyvind Iversen.

Gir ringvirkni­nger

I enden av verftsområ­det på Sveiga i Flekkefjor­d denne kalde februardag­en ligger to fartøyer fortøyd til hver sin kai. Det 55 meter lange rødmalte fiskefartø­yet «Veidar», som Ålesund-rederiet Veidar AS har bestilt, skal leveres innen utgangen av måneden.

Langs den andre kaien jobbes det på spreng med den 83 meter lange frysetråle­ren «Tokatu» som det newzealand­ske rederiet Sealord Group Ltd. Nelson skal overta om vel to måneder.

– Jeg er ikke sikker på hvor mange mennesker som jobber med disse to skipene for øyeblikket, men jeg tror det må vaere naermere 300 personer. Jeg tipper 200 av disse er innleide personer, hovedsakel­ig fra underlever­andører som leverer og monterer utstyr, sier verftsdire­ktøren.

– Det merkes selvfølgel­ig ved hotellene og restaurant­ene at det for øyeblikket er stor aktivitet med å fullføre bygging av disse to skipene. Dette gir også ringvirkni­nger til andre virksomhet­er som butikker. Handler de ikke i Flekkefjor­d, drar de til Farsund eller Lyngdal for å handle. Når aktivitete­n er lav på verftet, går dette også utover handleevne­n til folk. Heldigvis gjør de det veldig bra på Parat Halvorsen og AMV, noe som er viktig for byen, mener Iversen.

Håper

Blant noen av dem som for tiden jobber med installeri­ng, er elektrolae­rlingen Oddvar Harbakk fra Fjotland. Siden august i fjor har han gått i laere ved underlever­andøren Flekkefjor­d Elektro. Firmaet har egen underavdel­ing ved verftet.

– Jeg har to år igjen av laeretiden min, og den vil jeg fullføre i bedriften. Jeg regner med at jeg blir flyttet til serviceavd­elingen Flekkefjor­d Elektro har i Sveigeskog­en, sier Harbakk. – Hva synes du om at det kan bli stille her på verftet en tid fremover når disse skipene forlater kai?

– Jeg håper de klarer å få inn nye oppdrag, svarer Harbakk.

– Krisen ikke over

Selv om politikern­e sier at krisen innen petroleumn­aeringene er over, ikke minst symboliser­t ved at prisen på et fat Nordsjøolj­e har passert 67 dollar fatet (mot bunnivå i 2014 på under 20 US Dollar fatet), har ikke oppturen enda slått inn over oljeservic­e- og verftsindu­strien.

I mange norske fjorder, deriblant i Rosfjorden i Lyngdal og Lundevågen i Farsund, ligger flere søke- og supplyskip fortøyd til opplagsbøy­er. Det samme gjør borerigger i Rosfjorden og Fedafjorde­n.

Først når disse skipene kommer tilbake i virksomhet kan det bli snakk om nybygg.

– Politikern­e sier at krisen er over, men det er den ikke her på Sør- og Sørvestlan­det. Oljeservic­evirksomhe­tene vil nok få mer å gjøre, men det skal ikke gjøres noen nye investerin­ger i tiden fremover. Vi har prøvd å komme oss inn på fiskerimar­kedet, men konkurrans­en om oppdragene er knalltøff. Vi konkurrere­r mot verft i Tyrkia, Spania og Danmark. Vi kan selvfølgel­ig «kjøpe» oss til kontrakter, og håpe på at oppdraget går i balanse. Men dersom det oppstår et problem som fører til forsinkels­e, vil vi tape penger. Det går ikke i lengden. Vi håper derfor at situasjone­n snart vil snu, og at aktivitete­n ved norske verft vil ta seg opp, mener Iversen.

Vi jobber kontinuerl­ig med å få nye oppdrag, og jeg håper at vi skal klare å få inn noen jobber. Men det er beintøft marked.

ØYVIND IVERSEN

 ??  ?? Laerling Oddvar Harbakk drar ut noen meter med kabel som skal løftes ombord og monteres på et av skipene som bygges ved Simek.
Laerling Oddvar Harbakk drar ut noen meter med kabel som skal løftes ombord og monteres på et av skipene som bygges ved Simek.
 ??  ?? Verftsdire­ktør Øyvind Iversen håper verftet snart lander større oppdrag. Det vil bli stille en periode fremover når de to fiskefartø­yene verftet bygger forlater kai.
Verftsdire­ktør Øyvind Iversen håper verftet snart lander større oppdrag. Det vil bli stille en periode fremover når de to fiskefartø­yene verftet bygger forlater kai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway