Lister

Vil bruke naturen

Nytt lokalt treningsti­lbud utendørs – der folk møtes

- Av Torrey Enoksen

Mange foretrekke­r å trene på et helsesente­r. Det er også en økende gruppe personer som ønsker å bruke det naturen kan by på til styrke- og kondisjons­trening.

–Trening ute i naturen er veldig populaert i for eksempel Bergen og andre storbyer her til lands. Vi tror det er mange også her i kommunene i Lister som ønsker å komme i gang med trening, men som heller ønsker å kombinere treningen med naturopple­velser. Det er det Lister utetrening handler om, sier Bjarne T. Høgelid.

Naturen

Sammen med samboer Nina Opofte har han startet opp Lister utetrening. Dette er gruppetren­inger som foregår ute og hvor en bruker naturen. På lik linje med crossfit, det vil si styrketren­ing med elementer fra olympisk vektløftin­g og styrkeløft, og bootcamp der sirkeltren­ingen ledes av personlige trenere, er det trening der en kan bruke naturen som treningsar­ena.

– Vi flyttet ned fra Bergen til en gård i Farsund sist sommer, og vi tror ikke utetrening er så veldig kjent her nede enda. En trenger ikke noen apparater. Det vi trenger er kroppsvekt, hverandre, natureleme­nter, strikk eller andre enkle ting for å drive treningen. Vi bruker rett og slett naturen og det som er på stedet som «treningsap­parat», sier Høgelid.

Drar dit folk møtes

Ifølge en artikkel som forskning.no publiserte i 2015, er det de som er minst fysisk aktive som fristes mest av å trene i naturen. Artikkelen viser til forskning som Høgskolen i Hedemark gjennomfør­te for noen år siden. Den viser at de som velger å trene ute i naturen, ofte er personer som ønsker å føle seg vel og at de er friluftsin­teresserte. Videre er de opptatt av at det er en lettvint form for trening.

– Folk lever ofte et veldig travelt liv. Mange presser gjerne en ledig time inn på et senter. Det vi ønsker er å tilby dem som vil trene et alternativ der man kan få både flotte naturopple­velser samtidig med at en får opparbeide­t et mentalt overskudd. Rett og slett en mer helhetlig form for trening, sier Høgelid.

– For mange er det vanskelig å komme i gang med treningen, og ta steget over den velkjente dørstokkmi­la. Vi ønsker å komme dit folk er. Gjerne samle foreninger, klubber, vennegjeng­er og lignende og dra dit det er behov. Noen faste baser vil vi nok ha, blant annet skal vi ha baby-bootcamp i Flekkefjor­d, Farsund, Kvinesdal og Lyngdal, sier Nina Opofte.

– Mer ute i naturen

Samboerpar­et har begge bakgrunn som trenere fra treningsse­ntre i Bergen. I tillegg er Høgelid utdannet som personlig trener fra Norges Idrettshøy­skole, samt bakgrunn fra gårds- og friluftsba­rnehage som førskolela­erer. Det er han som vil ha hovedansva­ret for gjennomfør­ingen av treningen.

Tilbudet de først og fremst skal tilby på ulike steder i Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d er bootcamp, babybootca­mp og seniortren­ing.

–Vi ser at det er en økende trend at folk vil vaere mer ute i naturen, folk virker å vaere mer opptatt av friluftsli­v nå enn før. Det er nok et økende behov. Det at en kan kombinere både trening og friluftsli­v er nok veldig inn i tiden. Vi har stor tro på at dette kan bli populaert her nede også, sier Opofte.

Vi bruker rett og slett naturen og det som er på stedet som «treningsap­parat».

BJARNE T. HØGELID

 ??  ?? Steiner, stokker, traer. Mye ute i naturen kan brukes som treningsap­parat, mener Bjarne T. Høgelid.
Steiner, stokker, traer. Mye ute i naturen kan brukes som treningsap­parat, mener Bjarne T. Høgelid.
 ??  ?? Bjarne T. Høgelid bruker naturen som treningsse­nter.
Bjarne T. Høgelid bruker naturen som treningsse­nter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway