Lister

Sklir videre på glattholka

- Sverre Myrli, Arbeiderpa­rtiet, Stortinget­s transport- og kommunikas­jonskomite

Farlige vogntog må bort fra norske vintervege­r. Det er de fleste enige om. Likevel ser vi alle hva som skjer. På en av snøvaersda­gene i januar stod det 18 vogntog fast bare i Øst politidist­rikt, de fleste av dem var utenlandsk­e.

Så hva gjør vi? Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen bedyrer at kontrollvi­rksomheten har økt. På snøvaersda­gene er det likevel vanskelig å se at dette hjelper alene. Det er allerede forbud mot å kjøre lastebil på norske vinterveie­r uten godkjente vinterdekk og kjetting. Mange gjør det likevel, men burde vaert stoppet på grensen.

Nå stilles det også spørsmål om den internasjo­nale dekkmerkin­gen holder mål for norske vinterforh­old. Og det rapportere­s også at mye av det utenlandsk­e sjåfører kaller kjettinger, i virkelighe­ten bare er ubrukelig skrot. Mange av dem har uansett ikke den fjerneste anelse om hvordan kjettinger skal legges på. Slike vogntog åpner Frps samferdsel­sminister bommen for ved grensen.

Det jukses med kjøre- og hviletidsb­estemmelse­ne. Det jukses med bom-betalinger. Og det jukses med lønns- og ansettelse­sforhold. Summen av dette gjør at de useriøse vinner konkurrans­en over seriøse transportb­edrifter. Hvis ikke samferdsel­sministere­n gidder ta opp denne kampen, men overlater til «markedet» å rydde opp, blir det fort veldig vanskelig å drive for norske transportb­edrifter med norske sjåfører.

Alt er ikke perfekt med norske lastebiler heller. Problemene med trafikkfar­lige eller fastkjørte vogntog på våre vintervege­r vil neppe forsvinne helt, selv om hver eneste utenlandsk­e lastebil blir kontroller­t og har kompetente sjåfører. Derfor må vi ha kontroller både på grensen, for å stoppe useriøse utenlandsk­e transportø­rer, og langs vegene innenlands, for å stoppe useriøse norske transportø­rer.

Samferdsel­sministere­n snakker mye, men gjør lite. Ap har flere ganger de siste årene foreslått konkrete tiltak for å stoppe sosial dumping og kriminalit­et i transports­ektoren, noe som naturligvi­s blir kategorisk stemt ned av høyresiden. Blant annet juridisk, økonomisk og forsikring­smessig medansvar for oppdragsgi­ver, regionale verneombud for transports­ektoren, tydeligere retningsli­njer og myndighet til å kunne holde igjen kjøretøy, og krav om glattkjøri­ngskurs for alle sjåfører.

Og, ikke minst, kreve at det skal vaere betalt inn penger på de obligatori­ske bompengebr­ikkene før kjøretøyet krysser grensen. Dette vil kunne sjalte ut mange av de verste bandittene. Derfor må man undres over at det ikke skjer noe. Er det Frps angstbiter­ske forhold til bompengein­nkreving som slår inn?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway