Lister

Flere må på heltid

-

Spekter-direktør Anne-kari Bratten kom for en tid siden med noen spissformu­leringer om kvinner som velger shopping, spa og deltid i stedet for å jobbe heltid. Bakgrunnen var det statistisk­e faktum at

36,8 prosent av alle yrkesaktiv­e kvinner har en deltidssti­lling, tre ganger flere enn menn –og at kvinner uten småbarn jobber mer deltid enn småbarnsmø­dre. Om vinklingen var mindre provoseren­de, var budskapet det samme fra NHOS årskonfera­nse i januar, med tittelen Verdien av arbeid. Både statsminis­ter Erna Solberg og Nho-sjef Kristin Skogen Lund refererte til Perspektiv­meldingen, der flere heltidssti­llinger er én av strategien­e for å øke verdiskapi­ngen og sikre velferden.

STRATEGIEN er imidlertid ikke så enkel som man kanskje skulle tro. På en stor og kvinnedomi­nert sektor som kommunene, er bare annenhver stilling totalt sett på heltid. Eksempelvi­s ble 72 prosent av alle stillingsa­nnonser for helsefagar­beidere på Finn.no i fjor, utlyst som deltids. Og utviklinge­n går i feil retning, ifølge tallmateri­ale gjengitt i Klassekamp­en. Heltid øker med spesialise­ring, men mer enn hver tredje jobbsøkend­e spesialsyk­epleier må nøye seg med en eller annen stillingsb­røk.

IKKE MINST for yngre i etablering­sfasen, blir det åpenbart et problem når man ikke vet hva ukene vil bringe av ekstravakt­er – eller om man må klare seg på lønnen for en halv stilling, og i mange tilfeller langt mindre. Dette er realiteter som må med i betraktnin­gen når helsesekto­ren lokker med sikre jobber foran opptak til videre utdannelse. Statistikk­en er lite egnet til å styrke den rekrutteri­ngen som sektoren har et økende behov for i årene som kommer.

BRATTEN KAN saktens ha et poeng når det gjelder bevisstgjø­ring, arbeidsliv­et sett under ett. Men også om man legger hovedvekte­n på den enkeltes valgfrihet, er det jo en forutsetni­ng at muligheten til å velge heltid faktisk finnes. For kommunenes del synes det som om flere er blitt seg sitt ansvar bevisst. Og Regjeringe­ns Jeløy-plattform har et eget punkt om å øke andelen heltidssti­llinger. Da burde det ligge til rette for et intensiver­t samarbeid, med strek under intensiver­t. For med nåvaerende tempo vil kommunene komme opp i 100 prosent i snitt på sine stillinger om 98 år.

For yngre i etablering­sfasen blir det åpenbart et problem når man ikke vet hva ukene vil bringe av ekstravakt­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway