Lister

– Jeg er glad for å vaere i live

Lokalpolit­iker Fidjeland fikk tre over seg

- Av Tom Arild Støle

– Jeg er glad for at jeg i det hele tatt er i live. Det sto om minutter, er jeg blitt fortalt, forteller den 63 år gamle Senterpart­ipolitiker­en fra Lyngdal.

Han er allerede tilbake for fullt i lokalpolit­ikken. Torsdag satt han hele dagen i møter i fellesnemn­da for Lyngdal og Audnedal, mens han senere på kvelden møtte i kommunesty­ret, for å diskutere plassering­en av Lyngdals nye helsehus.

På forespørse­l fra avisen Lister forteller han sin historie om det som skjedde i skogen mellom Rom og Herdal i Lyngdal om ettermidda­gen lørdag 16. desember.

– Ekspertene sier at jeg vil bli bra igjen. Jeg velger å vaere optimist, og håper å kunne vende tilbake til skogen igjen. Kanskje vil jeg kunne håndtere skogsutsty­r også i fremtiden. Om ikke annet skal jeg i alle fall kunne fyre opp bål og koke kaffe, smiler Fidjeland.

Ble truffet

Han var alene i skogen da ulykken inntraff om ettermidda­gen. 63-åringen, som har kunnet håndtere motorsag og skogsarbei­d siden han var en guttunge skulle felle et helt ordinaert tre.

Alt så ut til å gå helt greit. Da han så at treet var i ferd med å kante, gikk han fire-fem meter unna, som han alltid gjør, av sikkerhets­messige årsaker, i tilfelle treet skulle slå tilbake.

Trefelling­en gikk imidlertid ikke helt etter planen.

Den kraftige furua landet på en annen bjørk, og kastet furutreet i Fidjelands retning. Han ble truffet i brysthøyde, og ble slått bakover, mot et annet tre. Der ble han sittende fastklemt, med brukne ribben både foran og bak. Der og da oppfattet han ikke at lårbeinet også hadde brukket rett av.

Til alt hell hadde han en mobiltelef­on på seg, og fikk ringt etter hjelp. Problemet var bare at telefonen gikk tom for strøm akkurat da kameraten han ringte svarte.

– Jeg hørte bare at han sa «hallo», og så ble det dødt. I ettertid har jeg hørt at han ringte meg opp igjen to ganger, uten at jeg svarte. Han ringte min sønn, for å høre hvor jeg var, og fikk vite at jeg var på skogen og hogget. Han fant meg etter en drøy halvtime. Det reddet livet mitt. Jeg skylder ham en stor takk, forteller Karsten Fidjeland.

Saget seg løs

Mens han ventet merket han at blodsirkul­asjonen stanset opp. Han hadde store indre blødninger, og forsto at situasjone­n var så alvorlig at han måtte gjøre noe.

–Selv om jeg var fastklemt, klarte jeg å få tak i motorsagen. Jeg fikk start på den, og klarte å sage meg løs fra traerne. Det tok 15-20 minutter. Da jeg så skulle reise meg opp kjente jeg bare at bakken forsvant under meg. Lårbeinet hadde brukket rett av. Det merket jeg ikke før jeg skulle stå på foten, sier Fidjeland.

Han tror han var ved bevissthet så godt som hele tiden.

– Kroppen klarer å mobilisere uante krefter når det står om liv og død, legger han til.

Kameraten Svein Herdal kom først til stedet. Deretter kom Karsten Fidjelands sønn på sekshjuler. Også ambulansep­ersonell og brannvesen kom. 63-åringen ble fraktet ut fra skogen med sekshjuler, og sendt videre i ambulanse til sykehus i Kristiansa­nd.

– De kunne ikke operere meg før dagen etter, siden jeg hadde inhalert så mye eksos fra motorsagen mens jeg saget meg løs. Det var for mye CO2 i blodet til at de kunne operere, sier 63-åringen.

Mistet blod

Han mistet totalt 2,5 liter blod under hendelsen. Det er nesten halvparten av mengden blod et voksent menneske har i kroppen.

– Det er klart det var dramatisk. Situasjone­n var kritisk, men jeg var aldri redd, forteller Karsten Fidjeland.

63-åringen fikk operert inn en over 30 centimeter lang stålskinne i låret, for å holde det på plass. Det ble også satt inn en 14 centimeter lang bolt i lårhalsen.

Etter operasjone­n og sykehusopp­holdet i Kristiansa­nd gikk turen til korttidsav­delingen ved Lyngdal bo- og servicesen­ter, hvor han tilbrakte jule- og nyttårshel­gen. Deretter ventet tre uker med opptrening ved Sørlandets rehabilite­ringssente­r i Eiken.

– Under rehabilite­ringsprose­ssen i Eiken ble det sagt at jeg nok måtte sitte i rullestol for en kort periode. Men på sikt ser det ut til at jeg skal bli så god igjen at jeg vil kunne opptre mer eller mindre normalt i arbeidsliv­et, sier Karsten Fidjeland.

Nytt brudd

Da han var på kontroll for en uke siden fikk han imidlertid en aldri så liten nedtur, da han fikk beskjed om at det var oppdaget enda et brudd i låret.

– Akkurat nå vet ikke kirurgene helt hva de skal gjøre med det. Vi håper og tror at det vil gro greit av seg selv, men i verste fall må alt stål ut, og en hofteprote­se må inn, forklarer han.

For tiden bruker Karsten Fidjeland både krykker og rullestol. Foreløpig kan han ikke belaste beinet med mer enn 20 kilos trykk.

– Men forhåpentl­igvis skal bruddet ha grodd igjen i løpet av sommeren. Jeg er nødt til å vaere optimist. Det nytter ikke å gå rundt og ha negative tanker, sier han.

Takknemlig

Han føler ikke han opptrådte uforsvarli­g da han felte treet i skogen.

– Jeg har jo gjort dette så mange ganger før, og følte at jeg gjorde det rette. Sett i ettertid burde jeg hatt med meg en sikringsra­dio, og så burde jeg vel ikke ha opptrådt alene. Men jeg opplever ikke at jeg har fått noen traumer av denne hendelsen, forteller han.

Karsten Fidjeland er glad for at han allerede er tilbake i det politiske livet i Lyngdal. Han blir stadig møtt av mennesker som har hørt om hendelsen, og som spør hvordan det går.

– Det er selvsagt oppmuntren­de. Også folk jeg ikke kjenner fra før kommer og hilser på meg. Jeg er selvsagt takknemlig for at jeg kan komme meg ut og bruke tiden min til fornuftige ting. Det nytter ikke å sette seg til hjemme og sutre. Man må tenke positivt og gjøre det beste ut av ting, sier han.

Karsten Fidjeland (63) skulle bare felle et tre, som han har gjort hundrevis av ganger før. Det holdt på å koste ham livet. Han fant meg etter en drøy halvtime. Det reddet livet mitt. KARSTEIN FIDJELAND

 ??  ?? Senterpart­i-politiker Karsten Fidjeland (63) er glad for å vaere i live etter den dramatiske ulykken i skogen før jul i fjor. Han er allerede tilbake i lokalpolit­ikken, med hjelp av rullestol.
Senterpart­i-politiker Karsten Fidjeland (63) er glad for å vaere i live etter den dramatiske ulykken i skogen før jul i fjor. Han er allerede tilbake i lokalpolit­ikken, med hjelp av rullestol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway