Lister

Politisk vårrengjør­ing

- Toralf Haugland Kvinesdal

Tanker omkring den politiske vårrengjør­ingen og utvidelsen av regjeringa.

Da julesjau og nyttårsfei­ring var vel overstått ble det i år nødvendig med en politisk vårrengjør­ing her i landet. Ja, Arbeiderpa­rtiet startet rengjøring­en allerede før jul. Men da Trond Giske, etter solid innsats av media med TV2 i spissen, var tømt ut med vaskevanne­t, begynte det plutselig å ramle ut skjelett fra skuffer og skap hos de borgerlige partiene også. Spesielt ille har det vaert hos Høyre der Unge Høyre-skjelett fra beste vestkant i Oslo har ramlet ut i massevis. Kanskje var ikke Giske den verste eleven i klassen likevel.

I tillegg til ryddesjau og tåkeleggin­g har de borgerlige partiene vaert opptatt med å utvide regjeringe­n. Og nå er altså en ny og utvidet regjering presentert. Og hvilken regjering? Vi husker alle da en mønsterele­v fra Frp for noen år siden ble plassert på mørkelofte­t et sted utenfor Bergen, etter at han måtte innrømme å ha hatt sex med en ungjente fra Fremskritt­spartiets ungdom, på en noe fuktig fest i partiet. Denne karen plasserte Erna som olje- og energimini­ster i den forrige regjeringe­n og der sitter han sannelig også i den nye regjeringa.

Vi husker jo også en stortingsr­epresentan­t fra Frp, som for noen år siden, stemte for å innføre forbud mot å selge sex i Norge. Han måtte litt senere innrømme at han hadde reist til Øst-europa for å kjøpe seg litt sex. Han plasserte Erna som statssekre­taer i den forrige regjerings­perioden. Der satt han i to år før han gikk tilbake til Stortinget. Og der sitter han nå som en slags eldregener­al for Frp.

Så har vi Ulf Leirstein i samme partiet, som har drevet med å arrangere trekantsex med mindreårig­e i ungdomsavd­elinga til Frp. Jeg ventet bare på at Erna skulle ha plassert ham som kirkeminis­ter. Men han havna i stedet i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Og som ikke dette var nok. Allerede før venstres Trine Skei Grande hadde tatt over som kulturmini­ster i den nye regjeringe­n flommet avisene over av rykter om at hun var en overgriper. Nå viser det seg ifølge media at den nye kulturmini­steren ikke har gjort noe direkte ulovlig. Men på en bryllupsfe­st i Trøndelag for ti år siden, hadde hun sex med en 16-17 år gammel gutt. Gutten har fortalt at det var helt frivillig fra hans side. Men kjaere kulturmini­ster. I en kornåker utenfor bryllupslo­kalet. Du kunne vel i det minste ventet til bryllupet var slutt. Det er i hvert fall betryggend­e å se at kulturlive­t i Norge nå kommer til å blomstre.

Men det som er enda mer bekymrings­fullt med denne regjeringa er at både statsminis­ter Erna Solberg og finansmini­ster Siv Jensen ser ut til å lide av langt fremskrede­n senilitet. For da de ble stilt spørsmål på TV om de ikke hadde fått varsler om at sentrale tillitsmen­n i begge partiene drev med overgrep mot gutter og jenter i ungdomsorg­anisasjone­ne, så påsto begge at de ikke kunne huske å ha fått slike varsler. Når det går an å glemme slike alvorlige hendelser, kan det vel ikke bety noe annet enn et alvorlig angrep av senilitet. Ja, for ingen vil vel påstå at de sto og løy. For det ville jo bety at de hadde mottatt varslene, men ikke giddet å gjøre noe med problemet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway