Lister

Er Grunnloven til pynt?

- Vest-agder Nei til EU Ole Langeland (leder)

Motstanden mot en norsk tilslutnin­g til EUS energiunio­n vokser. Saken blir tatt opp til behandling i midten av mars i Stortinget. Det handler om hvordan prisnivået på strøm skal bestemmes i framtiden. Dersom vi ikke har nasjonal råderett over norsk kraftutvek­sling, vil muligheten til å utnytte de nasjonale fortrinn til fordel for viktige industribr­ansjer blir tusket bort.

Det som regjeringe­n innbyr Stortinget til å vedta, er en så betydelig avgivelse av suverenite­t til et organ vi ikke er medlem av at Grunnloven krever at et vedtak om dette må skje med 3/4 flertall. Fremståend­e jurister, bl. a. professor Eivind Smith, har sagt klart i fra om det.

Slik som det nå legges opp til, blir Grunnloven­s intensjon oversett. Det betyr at konstitusj­onen endres gjennom en praksis som setter loven til side. Det taerer på de nasjonale baerebjelk­ene og fører til at Norge skritt for skritt glir inn i en tilstand som folkeflert­allet aktivt har sagt i fra om at er uønsket.

Det er ikke noe nytt at konstitusj­onen endres gjennom praksis. Innføringe­n av parlamenta­rismen er eksempel på det. Men den endringen kom som en følge av at folkestyre­t ble utviklet og sprang ut av folkets aktive ønske. Saken som skal opp i Stortinget handler om det motsatte. Det handler om at folkestyre­t bit for bit erstattes av et overnasjon­alt, byråkratis­k og storkapita­listisk fremmedvel­de.

Nei til EU ønsker å stoppe denne utviklinge­n. Vi ser at stadig flere både i lokale partiorgan­er og fagforenin­ger nå våkner opp. Vi håper det vil munne ut i massemønst­ringer slik at vi får en utvikling som styrker folkestyre­t i dette landet.

I Kristiansa­nd blir det holdt torgmøte 15. februar mot at Norge skal inn under ACER, energibyrå­et til EU. Det er en god anledning til å si i fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway