Lister

Naboopprør på Farøy

Selv om utbyggerne og dets arkitektfi­rma har foretatt flere endringer, er naboene til planlagte Farøy Brygge i Farsund fortsatt kritiske til utbyggings­planene.

- Av Olav Hoel

Den forrige planen ble som kjent avvist da saken var oppe i teknisk utvalg i september i fjor. Beboerne i Farøyveien er ikke imponert over den reviderte planbeskri­velsen.

– Den inneholder ingen vesentlige endringer –enkelte høyder er marginalt redusert, mens bebygd areal er blitt enda større i øst, hvilket gjør at flere mister utsikt. Det er ingen løsning på trafikkog parkerings­utfordring­ene. Det er i tillegg kommet en uavhengig Rambøll-rapport med mange viktige momenter. Alt dette gjør at vi forventer at teknisk utvalg også denne gangen avviser planen, sier Ingebrigt Masvie.

– Fortegnend­e

Petter Andrup og resten av beboerne i Farøyveien påpeker at de aldri har vaert imot utbygging, men mener de nye tegningene som har kommet ikke gjenspeile­r hvordan det faktisk vil bli.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er temmelig fortegnend­e for det som vil bli virkelighe­ten. De forsøker å vise at villarekke­n vil vaere synlig både fra sjøen og fra byen, men i realiteten vil den ikke vaere det med de høydene som er foreslått. Vi vet selv hvilken høyde vi har over havet her, og de høydene som er foreslått vil ikke gi en slik synlighet til denne villarekke­n, sier Andrup.

Bakgrunnen for byggeplane­n på Farøy er en avtale som ble gjort mellom Farsund kommune og Farsund Vekst for noe år tilbake. Naboene i Farøyveien legger ikke skjul på at de føler seg overkjørt.

–Essensen i dette er at vi, som innbyggere i Farsund kommune, føler at mange av våre politikere først og fremst snakker en utbygger etter munnen i stedet for å se på hva som er til beste for byens innbyggere, sier Inger-lise Masvie.

Fortetting­sanalyse

I formannska­pet tirsdag formiddag presentert­e konsulentb­yrået Rambøll sin såkalte fortetting­sanalyse for Farsund by, som blant annet tar for seg Farøys betydning for bybildet. Analysen legger opp til ni hus, betydelig mindre enn de 26 leilighete­ne Spiss Arkitektur og Farsund Brygge nå foreslår. Samtidig skal altså Farøy-saken opp i teknisk utvalg på torsdag. Naboene synes rekkefølge­n er underlig.

– Dette er vel den siste sentrumsna­ere indrefilet­en som det går an å gjøre noe med i byplanpers­pektiv, og så ser det ut til at man skal ekspressek­spedere denne saken for å unngå at den kommer inn i en helhetlig plan. Det virker svaert rart, sier Ingebrigt Masvie.

De er glad for at Rambøll-analysen har kommet, og at Farøy er nevnt flere steder i denne.

– Det er den første faglige analysen som har kommet. Jeg kan ikke skjønne at politikere med vett kan velge å se bort fra den. De har bedt om å få en utredning fra faglig ekspertise, noe de nå har fått, blant annet med referanse til trafikkpro­blemer. Skal de da velge å se bort fra den eneste objektive faglige innspillet de har fått? spør Tor Bjarne Pedersen.

Parallell til Engøy

Beboerne i Farøyveien ser klare parallelle­r til regulering­splanprose­ss for Engøy i 2012. Her besluttet kommunesty­ret å redusere Klunglands forslag med en hel etasje samt ytterliger­e 1/3 etasje.

– På Engøy ble det tatt hensyn til utsiktstap for én bolig. Det vil vaere helt urimelig ikke å ta samme hensyn til utsiktstap for over ti boliger på Farøy, og i tillegg rasere den fulle synlighete­n til disse klassiske byvillaene fra innseiling­en, havna og byen forøvrig, sier Ingebrigt Masvie.

Den reviderte Farøy-planen førstegang­sbehandles i teknisk utvalg i morgen, torsdag.

Vi føler at mange av våre politikere først og fremst snakker en utbygger etter munnen i stedet for å se på hva som er til beste for byens innbyggere. INGER-LISE MASVIE

 ??  ??
 ??  ?? Farøy-naboene er ikke fornøyd med Farøyplane­ne. Fra venstre: Petter Andrup, Ingeborg Spinnangr Andrup, Tor Bjarne Pedersen, Berit Wathne Pedersen, Ingegärd Merne, Reidun Abrahamsen, Anne Wivian Reinertsen, Inger-lise Mas vie, Hilde Oppedal, Ingebrigt Masvie og Johan Alfred Abrahamsen
Farøy-naboene er ikke fornøyd med Farøyplane­ne. Fra venstre: Petter Andrup, Ingeborg Spinnangr Andrup, Tor Bjarne Pedersen, Berit Wathne Pedersen, Ingegärd Merne, Reidun Abrahamsen, Anne Wivian Reinertsen, Inger-lise Mas vie, Hilde Oppedal, Ingebrigt Masvie og Johan Alfred Abrahamsen
 ??  ?? Johan Alfred Abrahamsen, Ingebrigt Masvie, Ingegärd Merne og Tor Bjarne Pedersen studerer det reviderte forslaget fra Spiss Arkitektur.
Johan Alfred Abrahamsen, Ingebrigt Masvie, Ingegärd Merne og Tor Bjarne Pedersen studerer det reviderte forslaget fra Spiss Arkitektur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway